Google investoi lisää Haminaan – myös tuulivoimaa

Google julkaisi tänään 600 miljoonan euron lisäinvestoinnit Haminan datakeskukseen aiempien toukokuun päätösten perään. Yritys hankkii myös lisää tuulivoimaa kahdesta tuulivoimakeskukseen. Julkistus tehtiin  Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichain tämän päivän vierailulla Suomeen. Katso videolta.

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichain tapasivat tänään perjantaina 20. syyskuuta. Google investoi Suomen Haminan lisäksi laajemmin seuraavien kahden vuoden aikana Eurooppaan noin kolme miljardilla eurolla. Vuodesta 2007 lähtien yhtiön investoinnit Eurooppaan ovat olleet kaikkiaan 15 miljardia euroa.

Googlen datakeskus sijaitsee Haminan entisessä Summan paperitehtaassa, jonka on suunnitellut Alvar Aalto. Kuva: Valtioneuvosto.

Suomessa Googlen investoinnit nousevat alkuperäisten datakeskuspanostusten kanssa lähes kahteen miljardiin euroon. Datakeskus perustettiin entiseen Haminan paperitehtaaseen vuonna 2009.

Googlen Haminan datakeskusalue työllistää tällä hetkellä noin 300 ihmistä sekä suoraan että välillisesti – it-teknikoista sähkö- ja mekaniikkainsinööreihin, turvallisuus- ja ravintolahenkilökuntaan sekä tilojen hallintapalveluihin.

Copenhagen Economicsin tekemä vuonna 2017 julkaistu raportti totesi, että Googlen investoinnit Haminaan ovat tuottaneet 660 miljoonan euron taloudelliset vaikutukset Suomeen. Googlen Pichain lupaili Suomeen tekoälyalueen lisäksi muutakin digialueen koulutusprojekteja.

Lisää: Google rakentaa Haminaan jo toisen datakeskuksen 27.5.2019, Uusiteknologia.fi (LINKKI) ja videotallenne pääministeri Rinteen ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichainin tiedotustilaisuudesta 20.9.2019 (LINKKI).

Kuva: Valtioneuvosto