5G-verkolla nopea datayhteys busseihin

Uusi 5G-tekniikka alkaa realisoitua myös muissa kuin perinteisissä kännykkäyhteyksissä. Helsingissä kokeillaan nopeita 5G-reititinyhteyksiä ja nyt Turussa otetaan käyttöön ensimmäiset 5G-verkkoa hyödyntävät Wifi-yhtedet busseihin.

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on otettu käyttöön langaton WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu kolmessa bussissa jatkuu vuoden 2019 loppuun asti.

Helsingissä DNA on testannut 5G-verkon käyttöä nopeisiin kotiyhteyksiin.

Turun kolmessa bussissa on jo oma 5G-reititin, joka muodostaa bussiin langattoman Wifi-verkon. Bussit liikennöivät pääasiassa Turun kaupungin alueilla, jossa on Elisan rakentamaa 5G-peittoa. Jos 5G-verkkoa ei ole jossakin kohtaa bussin reittiä saatavilla, yhteydet hoidetaan 4G-verkon kautta.

Turku aikoo panostaa 5G-verkon hyötyjen löytämiseen ja käyttämiseen erilaisissa kaupungin palveluissa. Kokeiluja on tulossa lisää tämän vuoden aikana.

Turku oli myös Suomen ensimmäinen kaupunki, joka ehti sähköistää kokonaisen bussilinjan liikennöinnin. Reitillä satama – keskusta – lentoasema kulkevan linjan liikennöinti hoidetaan kokonaan sähköbusseilla sataman lisävuoroja lukuun ottamatta.

Yhtiön mukaan asiakaspalaute pn ollutsähköbusseista hyvää, ja sähköbussien määrä tulee kasvamaan lähivuosina Turussa. Sama on tapahtumassa myös Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, jossa sähköbusseja otetaan nopeasti käyttöön. Myös Wifi-yhteydet olisivat busseissa Turun tapaan hyvä lisä.

Kuvituskuva: Föli

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta