Viikonpäivälläkin on merkitystä roskapostin määrään

Proofpoint-kyberturvallisuusyrityksen raportin mukaan lähes kolmasosa kaikista sähköpostitse tehtävistä petosyrityksistä tapahtuu viikon ensimmäisenä arkipäivänä. Erityisesti maanantai on päivä, jolloin sähköpostin vastaanottaja halutaan saada koukkuun. Roskaposti onkin kalastelutarkoituksissa oleva sähkköposti.

Yli 30 prosenttia kaikista sähköpostitse tapahtuvista petosyrityksistä, joissa lähettäjä yrittää esittää olevansa joku toinen, lähetetään viikon ensimmäisenä arkipäivänä.

The Human Factor -raportin mukaan määrä vähenee sitä mukaa kuin viikko etenee – toiseksi korkein luku on tiistain 21 prosenttia.

Maanantain ”suosio” kyberrikollisten joukossa selittyy monilla eri syillä, esimerkiksi sillä, että työviikon alussa on monesti enemmän tehtäviä hoidettavana ja kullekin tehtävälle on vähemmän aikaa.

Lisäksi vastaanottajan huomiokyky ei ole aina parhaalla mahdollisella tolalla muutaman vapaapäivän jälkeen.

”Kyberrikokset kohdistuvat yhä vähenevässä määrin infrastruktuuriin ja yhä lisääntyvässä määrin ihmisiin’’, sanoo Proofpointin Pohjoismaiden johtaja Fredrik Möller.

Tämän vuoden raportin pohjana olevat tiedot osoittavat, että 99 hyökkäystä sadasta kohdistuu ihmisiin. Tietoturvavastaavien haasteet koskevat sekä hyökkäysten suurta määrää että sitä, että hyökkäysten tekijät ovat yhä taitavampia identifioimaan ihmisten haavoittuvuudet ja heikot kohdat.

Proofpoint kalifornialainen Sunnyvalessa toimiva tietoturvayritys. Yrityksen perustajana on entinen Netscape-selainyrityksen teknologiajohtaja Eric Hahn.

Lisää: Proofpoint (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock