Uudet superkoneet tuovat puhtia tekoälytutkimukseen

Kajaanissa vihittiin tänään käyttöön uusi supertietokone Puhti ja tekoälytutkimukseen, tekoälysovelluksille ja muuhun GPU-laskentaan viritetty Puhti-AI. Uudet koneet yli kaksinkertaistavat CSC:n aiemman laskentakapasiteetin.

CSC:n uusi Puhti-superkone. Kuva: Mikael Kanerva / CSC

Suomalaisen tieteellisen laskennan tarina jatkuu CSC:n Kajaanin datakeskuksessa. Virallisesti nyt käyttöönotettu supertietokone Puhti on ranskalaisen Altos-yhtiön Bull Sequana X400 –järjestelmä, joka laajaa kirjoa erilaisia tehtäviä, kuten simulointia, suurkapasiteettilaskentaa, data-analyysiä ja syväoppimista.

Puhti koostuu 682 suoritin-pakettia, joissa on 192 gigatavusta – 1.5 teratavua muistia. Kussakin pakettinoodissa on kaksi Intelin Xeon Gold 6230 -prosessoria, koodinimeltään Cascade Lake. Prosessorissa on kaksikymmentä 2,1 GHz ydintä.

Puhti-superkoneen laskentakyky ja sovellusalueet. Tästä isommaksi (LINKKI) Lähde: CSC.

Puhti tarjoaa 1,8 Petaflopsin teoreettisen huipputehon ja 4,8 petatavua tallennuskapasiteettia.

Uusi Puhti-AI on puolestaan tarkemmin tekoälytutkimukseen ja data-analytiikkaan soveltuva osio, jonka 80 laskentanoodia tarjoavat 2,7 petaflopsin teoreettisen huipputehon.

Kussakin noodissa on neljä Nvidia Volta V100 GPU-suoritinta ja kaksi Intel Xeon Gold 6230 -prosessoria. Puhti-AI:ssa on 384 gigatavua muistia ja 3.2 teratavua nopeaa tallennustilaa.

Kuvassa Puhti-koneenluovutustilaisuudessa 23.9.2019 oikealla Intelin Nash Palaniswamy ja vasemmalla Arosin Agnès Boudot. Keskellä CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Uuden superlaskentaympäristön toinen vaihe eli supertietokone Mahti, BullSequana XH2000 –järjestelmä, otetaan käyttöön alkuvuonna 2020 ja valmistuessaan uusi ympäristö tarjoaa kuusinkertaisen laskentakapasiteetin CSC:n edelliseen ympäristöön verrattuna.

Uusia koneita tarvittiin, sillä keskuksen tähän asti tehokkaimman Sisu-koneen (Cray XC40 S) käyttö loppui jo elokuussa. Kone oli käytössä vuodet 2012-2019. Lisäksi HP Apollo 6000 XL230a/SL230s-pohjainen superklusteri poistuu käytöstä vuoden loppuun mennessä.

Uusia superkoneita palvelee Atoksen toimittama objektitallennustekniikkaan perustuva datanhallintajärjestelmä Allas, joka tarjoaa 12 petatavun tallennuskapasiteetin ja monipuolisen ympäristön datan tallennukseen, jakamiseen ja analyysiin CSC:n koko laskentaympäristössä.

Lisää: Aiemmat supertietokoneita käsitelleet uutiset ja artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja CSC:n uusien koneiden  tekniikoiden yksityiskohtatiedot (LINKKI).

Aikajana CSC:n ja CSC:n edeltäjän Valtion tietokonekeskuksen (VTKK) Tieteellisen laskennan palveluosaston supertietokoneista. Kuva: Juha Fagerholm, CSC. Katso aikajana suurempana (LINKKI, pdf) CSC:n sivulta.

 

TAUSTAA:  Suomen valtion ja korkeakoulujen omistama CSC – Tieteen tietotekniikan keskus tuottaa  tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille superlaskentapalveluita. Kolmekymmentä vuotta sitten syksyllä 1989 otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen supertietokone Cray X-MP.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/