MyData 2019: Puhetta avoimista datatiedoista

Helsingin avoimen datatiedon MyData-tapahtumassa Wanhassa sattamassa 25.-27.9 on mukana kymmeniä alan toimijoita ja viranomaisia. Vain tilaisuuteen alustavasti ilmoittautunut ja Cambridge Analytica-yhtiön paljastuksissa ryvettynyt Facebook perui lopulta tulemisen tilaisuudesta.

Tänä vuonna myös Facebookin edustajan oli tarkoitus saapua MyData-konferenssiin keskustelemaan siitä, miten ihmisten luottamus verkkopalveluihin palautetaan. Facebookin, Googlen ja muiden vastaavien yhtiöiden liiketoiminta perustuu siihen, että ne keräävät valtavasti henkilödataa.

Facebookin EMEA-johtaja Cecilia Alvarez peruutti kuitenkin tulemisen ja tapahtumassa henkilödatakeskusteluun osallistuivat vain Cambridge Analytica tutkinnat aloittanut toimittaja Carole Cadwalladr, toimittaja Jessikka Aro, MyData Globalin toimitusjohtaja Teemu Ropponen, matemaatikko ja data-aktivisti Paul-Olivier Dehaye.

Taustaa keskustelulle antoi viime vuosina useita kertoja paljastuneet tapahtumat, että teknologiajätit ovat jakaneet ja käyttäneet asiakkaidensa henkilötietoja ilman suostumusta. Yhdessä tunnetuimmista caseista oli Cambridge Analytica -yhtiö,  joka oli käyttänyt miljoonien Facebook-käyttäjien arkaluontoista dataa vaikuttaakseen vaaleihin.

“Olemme kokeneet Englannissa poliittisen romahduksen, ja siemenet siihen kylvettiin Facebookissa vuonna 2016. Meillä vieläkään ole yksityiskohtia siitä, mitä todella tapahtui. Kaikkiaan 12 parlamenttia on pyytänyt Facebookilta vastauksia saamatta niitä. Kohteliaan keskustelun aika on ohi”, sanoi Guardianin toimittaja Carole Cadwalladr.

Eilen tapahtumassa otettiin kantaa myös lasten digitaalisiin oikeuksiin. Digitaaliset palveluntarjoajat kuitenkin sanovat usein, että heillä ei ole lapsia asiakkaina. Silti lasten henkilödataa kerätään, tallennetaan ja myydään ihan samalla tavoin kuin aikuisten dataa. Aihe saa edellen jatkoa tänään ja huomenna, jolloin tapahtuma päättyy. Mukana on tuhat osallistujaa runsaasta 40 eri maasta.

Konferenssissa on mukana yli 100 puhujaa eri aloilta, kuten edellä mainittujen lisäksi muun muassa Grammy-palkittu muusikko Imogen Heap,  voitokkaasta oikeusjutusta Uberia vastaan Britanniassa taistellut James Farrar jaEuroopan investointipankki EIB:n varajohtaja Alexander Stubb.

TAUSTAA: Tapahtumaa järjestävä MyData Global haluaa kääntää digitiedon valtarakennelman päälaelleen. Verkon käyttäjillä tulisi olla valta siihen, mitä tietoa hänestä kertyy, ketkä sitä varastoivat ja mihin sitä voi käyttää. Euroopan komissio palkitsi alkuvuodesta MyData Global -järjestön työstä digitaalisten oikeuksien ja ihmiskeskeisen internetin edistämisestä. Suomessa jäseniä ovat yksilöiden lisäksi julkishallinnon toimijoita kuten Liikenne-ja viestintäministeriö, Sitra, Business Finland, Posti, Yle, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja IT-yrityksiä kuten Tieto, Siili Solutions, Gofore ja Futurice.

Lisää: Mydata2019 (LINKKI) ja päälavan livevideolähetykset 26.9 klo 10.00 ja 27.9.2019 kello 9.00 alkaen  (LINKKI). Osa videoista nähtävissä jälkikäteen myös MyDatan Facebook-tilillä (LINKKI). Tapahtuman Youtube-kanavalla on vasta ennakkovideoita ja vuoden 2018 tapahtuman esityksiä (LINKKI).

Päivitetty 30.9.2019