Fortum suunnittelee suurta datakeskusta Kirkkonummelle

Fortum ja EKE-Rakennus hakevat lupaa rakentaa suuren luokan datakeskus Kirkkonummelle. EKE-Rakennus hakee datakeskusta varten jo kaavamuutosta Kirkkonummen Sundsbergissä omistamalleen tonteille.

Jättikokoinen datakeskus olisi Kirkkonummelle merkittävä investointi, jonka lisäksi jäädyttämiseen tarvittavat hukkalämmöt Fortum pystyisi hyödyntämään myös Kirkkonummen, Kauniaisten ja Espoon alueella toimivassa kaukolämpöverkossa.

’’Suuren 100 MW:n datakeskuksen hukkalämmöillä voisimme tuottaa jopa 80 000 loppukäyttäjän tarvitseman lämmityksen ja korvata suuren määrän kivihiilikapasiteetistä. Samalla hukkalämpöjen hyötykäyttö parantaisi merkittävästi datakeskuksen ekologisuuttaa ja kustannuskilpailukykyä”, Fortumin Generation-divisioonan strategiajohtaja Antti Kaikkonen sanoo.Suunnitellulla alueella on kaukolämpöverkon lisäksi hyvät yhteydet sähkö- ja tietoliikenneverkkoihin. EKE:llä on Sundsbergin alueella laajoja maa-alueita, jotka alustavasti täyttävät suurelle datakeskukselle asetettavat kunnallistekniset vaatimukset.

”Datakeskustoimiala on yksi nopeimmin kasvavista energiaintensiivisistä toimialoista Pohjoismaissa. Hallitusohjelmassa kaavailtujen veromuutosten ja suunnitellun Koillisväylän kautta kulkevan Arctic Connect -tietoliikenneyhteyden johdosta Suomen kilpailukyky paranee”, Kaikkonen jatkaa.

Kisa on kuitenkin tiukakaa . Esimerkiksi Ruotsi on napannut monia datakeskuksia alueelleen. Onneksi Googlen uusimmat panostukset ja muutamat muutkin pienemmät datakeskusprojektit antavat uskottavuutta myös Suomelle kisata datakeskuksista.

Kirkkonummen lisäksi Fortumilla on datakeskustontin suunnitteluvaraus Espoon Högnäsin (Hepokorven) alueelle ja kehitystyö käynnissä omistamallaan tontilla Inkoon voimalaitosalueella.

”Hankkeet eivät kilpaile keskenään, vaan ne täydentävät toisiaan. Datakeskusinvestoijat tulevat aikanaan tekemään päätöksen mikä kohde sopii heidän tarpeisiin parhaiten. Meidän tehtävämme on kuunnella datakeskustoimijoiden tarpeita, joiden pohjalta voimme esisuunnitella heidän tarpeisiin mahdollisimman houkuttelevia projekteja”, Kaikkonen sanoo.

Kuvituskuva: Shutterstock