Suomi imi parhaiten investointeja – eniten ohjelmistoalalle

Suomi oli jo seitsemättä vuotta peräkkäin suorien ulkomaisten investointien ykköskohde Pohjoismaissa. selviää kansainvälisen konsulttiyritys EY:n selvityksestä. Toimialoista houkuttelevin investointikohde oli jälleen ohjelmistoala, mutta myös muut alueet kiinnostivat ulkomaista rahaa.

EY Nordic Attractiveness -raportin mukaan Suomi on pitänyt Pohjoismaiden ykkössijaa hallussaan jo seitsemän perättäistä vuotta.

Toimialoista houkuttelevin investointikohde Suomessa oli edelliskertojen tapaan ohjelmistoala (53 investointiprojektia). Toiseksi suosituimmaksi sektoriksi nousi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen (22) sekä myös yritys- ja asiantuntijapalvelut (17 projektia) ja koneteollisuus (17 projektia).

Ulkomaisia suoria investointeja Suomeen tehtiin edelleen ylivoimaisesti eniten (30 % kaikista maahamme kohdistuneista projekteista) Ruotsista. Muista maista Suomen investointejaan kasvattivat etenkin Kiina (7 % kaikista investointiprojekteista), Iso-Britannia (9 %) sekä Norja (7 %).

Ruotsissa kriteerit täyttävien investointiprojektien määrä oli 73 (laskua 32 % edellisvuoteen verrattuna), Tanskassa 56 (laskua 35 %) ja Norjassa 17 (laskua 35 %). Sen sijaan Suomi onnistui vahvistamaan asemaansa kasvattamalla vuonna 2018 investointeja kahdella prosentilla  194 kappaleeseen.

Pohjoismaiden kaupungeista Helsingin seudun vetovoima on omassa luokassaan. Viime vuonna Helsinkiin kohdistui 95 investointiprojektia eli lähes kolmannes kaikista Pohjoismaihin tehdyistä investoinneista.  Lisäksi Espoo keräsi 17 ja Vantaa 11 projektia. Tampereelle tuli 12 projektia.

Euroopan pitkittyvä epävarmuus nakertaa selvityksen mukaan sijoittajien luottamusta. Investoinnit koko alueelle laskivatkin neljä prosenttia viime vuonna. Esimerkiksi Suomi tipahtui Pohjolan ykkössijasta huolimatta yhden sijan alaspäin yhdenneksitoista Eurooppa-vertailuissa

Samaan aikaan Iso-Britannia oli brexitistä huolimatta edelleen Euroopan suosituin investointikohde aiempaan tapaan yli tuhannella projektillaan. Lontoo oli myös viime vuonna Euroopan kaupungeista suosituin investointikohde 457 investointiprojektillaan.

Lisää: EY´s European Attractiveness Survey  (LINKKI, pdf) ja Pohjola-osuus (LINKKI, vaatii kirjautumisen)

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/