Suojakaapit litiumioni-akkujen lataamiseen ja säilytykseen

Saksalainen Denios on tuonut markkinoille paloturvalliset litiumioniakkujen säilytys- ja latauskaapit, jotka pienentävät akkupaloihin liittyvää riskiä. Kaapit estävät esimerkiksi lataustilanteessa syttyvän akkupalon leviämisen.

Litiumioniakkujen (Li-ion) käyttö ja käyttökohteet ovat lisääntyneet huomattavan nopeaa tahtia. Akkuja käytetään esimerkiksi akkutyökaluissa, puutarhakoneissa kuten ruohonleikkureissa, taskulampuissa sekä sähköpyörissä ja -potkulaudoissa.

Kyseisten akkujen etuna on niiden aiempaa kevyempi paino, nopeat latausajat ja erittäin korkea energiatiheys. Perinteisiin akkuihin verrattuna korkea energiatiheys tuo kuitenkin mukanaan myös selvästi aiempaa suuremman tulipaloriskin, joka on merkittävin Li-ion-akkuihin liittyvistä riskeistä.

Tulipaloriski perustuu niin sanottuun lämpökarkaamis-ilmiöön (thermal runaway), jolla tarkoitetaan litiumioniakun sisältämien kemikaalien hajoamisesta, syttymisestä sekä lopulta voimakkaasta palamisesta muodostuvaa reaktioketjua.

SafeStore- ja SmartStore-akkukaapit on luokiteltu SS-EN 14470-1 -standardin mukaisesti kestämään 90 minuuttia ulkoista ja sisäistä paloa. Jos esimerkiksi viallinen litiumioniakku syttyy palamaan kaapin sisällä, eristää kaappi akkupalon sisälleen 90 minuutin ajan.

Kaappien kestävyys kaapin sisäistä paloa vastaan on testattu ja varmistettu SS-EN 1363-1 standardin mukaisesti. Lisäksi SafeStore PRO ja SmartStore -kaapit on lisäksi varustettu sisäänrakennetulla palonsammutusjärjestelmällä, joka antaa lisäaikaa tarvittaviin suojautumistoimenpiteisiin onnettomuustilanteessa.

Lisää: Denios (LINKKI)