3D-tulostimella muoviosia avaruusalukseen – suomalaisvoimin !

Suomessa kehitetään avaruuskäyttöön soveltuvia muoviosia, jotka voidaan tulostaa tavallisilla 3D-tulostimilla. Uudet muoviosat auttavat tekemään tulevaisuuden avaruusaluksista entistä kevyempiä. Suomalaistutkijat luvapaavat ensimmäiset  avaruuskelpoiset osat kahden vuoden sisään.

Avaruusaluksiin ja satelliitteihin pystytään tutkijoiden kehittämällä teknologialla valmistamaan entistä monimutkaisempia osia kuin perinteisimmillä menetelmillä.

Alusten valmistus nopeutuu myös huomattavasti, kun niiden monimutkaiset osat voidaan tulostaa 3D-printtereillä. ”Saadaan kevyempiä avaruusaluksia edullisemmin ja nopeammin”, kertoo projektia vetävä tutkija Antti Kestilä Ilmatieteen laitokselta.

Osat voivat olla esimerkiksi tietokoneen suojakoteloita, aluksen mekaaniseen rakenteeseen upotettuja sensoreita, antenneja, aurinkopaneeleja tai avaruusympäristöltä suojaavia kerroksia.

Osilla on myös sähköä ja lämpöä johtavia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi suojausta haitallisilta sähkömagneettisilta häiriöiltä. Osissa voi olla jopa sisäänrakennettuja sähköpiirin linjoja.

Uusi HighPEEK-projekti käynnistyi jo syyskuussa, ja se kestää kaksi vuotta.  Projektin lopussa valmistettavat osat soveltuisivat jo avaruuskäyttöön, mutta vasta projektin seuraavassa vaiheessa tullaa valmistamaan muoviosia oikeaa avaruusalusta varten.

Tulostusprojektia rahoittaa Euroopan avaruusjärjestö ESA (ARTES-projekti 4000127834/19/UK/AB) ja suomalaista konsortiota johtaa Ilmatieteen laitos. Mukana ovat myös Aalto-yliopiston ADDLab, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Carbodeon, Helsingin yliopiston Kemian osasto ja tulostinvalmistaja Maker3D.

Kuva: Projektissa tulostettu, kuparilla päällystetty testilevy johtaa tarpeeksi sähköä saadakseen ledin loistamaan. Kuva: Antti Kestilä/Ilmatieteen laitos.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta