Robottialus yrittää Atlantin ylitystä – apuna lidarit ja tekoäly

Uudenlainen miehittämätön ja itseohjautuva The Mayflower Autonomous Ship (MAS) yrittää ensi vuoden syyskuussa purjehtia Atlantin yli miehitettyjen alusten tavoin. Navigoinnissa hyödynnetään IBM:n tekoäly- ja pilviratkaisuja sekä uusinta LiDAR-tutkatekniikoita. Katso videolta miten tuleva valtamerenkulkija ui ennakkokuvissa.

Onnistuessaan Mayflower Autonomous Ship on organisaation mukaan ensimmäinen täyden mittakaavan autonominen alus, joka ylittää Atlantin. Projektia johtaa merien tutkimusta edistävä organisaatio ProMare.

Syyskuussa vuonna 2020 The Mayflower Autonomous Ship (MAS) lähtee Atlantin yli seuraten alkuperäisen ammoiden lähes 400 vuotta sitten purjehtineen Mayflowerin reittiä.

Mayflower Autonomous Ship hyödyntää navigoidessaan Englannin Plymouthista Yhdysvaltojen Massachusettsiin IBM:n tekoäly- ja pilviratkaisuja sekä palvelinosaamista.

IBM auttaa ProMarea kehittämään syväoppimismalleja, joiden avulla robottialus osaa tunnistaa sen kameroiden välittämästä näkymästä etenemiseen vaikuttavia asioita tai mahdollisia vaaroja. MAS pystyy esimerkiksi tunnistamaan poijut, vedessä kelluvan roskan ja muut alukset.

MASilla tulee olemaan myös  jatkuva tilannetietoisuus sen tutkajärjestelmän, alusten tunnistamiseen ja sijainnin määrittämiseen tarkoitetun AIS-järjestelmän ja laserkeilaukseen perustuvan Lidar-tutkan ansiosta.

Lidarit antavat alukselle kyvyn nähdä edessä olevat esteet.  Kun vaara tai este havaitaan, MAS käyttää IBM:n Operational Decision Manager -järjestelmää päättääkseen vaihdetaanko kurssia tai muutetaanko nopeutta tilanteen selvittämiseksi.

Yhdistämällä merikarttojen, anturien ja sääennusteiden tietoja MAS pystyy määrittämään optimaalisen reitin ja nopeuden Atlantin yli.

Lisäksi MAS kantaa mukanaan kolmea tutkimuskapselia, jotka sisältävät joukon antureita ja tieteellisiä instrumentteja. Tutkijat käyttävät niitä ymmärtääkseen paremmin esimerkiksi merenkulun tietoturvakysymyksiä, sekä kartoittaakseen valtameren pintaa ja muovijätetilannetta Plymouthin yliopiston kanssa.

Uudenlaisen robottialus MASin runkoa rakennetaan parhaillaan Gdanskin satamassa Puolassa ja se laivataan myöhemmin tänä vuonna Plymouthiin. Matkaan aluksen uskotaan pääsevän ensi vuoden syyskuun kuudes päivä.

Lisää: ProMaren Mayflower -aluksen projektisivu (LINKKI), IBM:n nettivideo (LINKKI, youtube) ja CNN:n haastatteluvideo (LINKKI).

Päivitetty

 

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta