Parempaa laatua sähköautojen akkutuotantoon – halvempaa hintaa

Saksalaisen Aachenin yliopistossa on onnistuttu kasvattamaan akkutuotannon saantoa jopa 16 prosenttia. Taustalla on eilen ilmestyneen Uusiteknologia-lehden mukaan Elisan Smart Factoryn tutkijatiimi sekä ennakoiva laatuanalytiikka, joka okehitettiin alkuaan kännykkäverkkojen hallintaan. Lopputuloksena voi olla entistä halvemmat akut esimerkiksi Teslan sähköautoihin.

Kari Terho, Elisa Smart Factory

Elisan tutkijoiden avulla akkukennojen laatua pystyttää ennakoimaan jo prosessin alkuvaiheessa eikä vasta prosessin lopussa. Näin akkujen raakamateriaali voidaan myös kierrättää uutta tuotantoerää varten, eikä niitä jouduta hävittämään jopa kolme viikkoa kestävän lopputestauksen jälkeen.

Lisää tietoa Elisa analytiikkaratkaisusta voit lukea lokakuun Uusiteknologia-lehden artikkelista. Juttu ja koko lehti on luettavissa tästä ilmaiseksi (LINKKI).

’’Ennakoivan laatuanalytiikan avulla Aachenin eLabin akkukennojen tuotantolinjan hävikki laski 16 prosentilla’’, kertoo Elisan Smart Factory -ratkaisusta vastaava Elisan Kari Terho lokakuun Uusiteknologia-lehden uutisosuudessa.

Hänen mukaansa nykyisenä ongelmana on, että valmiita akkukennoja ei voi kierrättää, ja tämä johtaa siihen, että niukkoja, uusiutumattomia ja kalliita raaka-aineita, kuten litiumia, kobolttia, nikkelisulfaattia, kuparia, alumiinia ja grafiittia, menee hukkaan prosessin aikana.

Akkukennojen maailmanlaajuinen keskimääräinen ensisaanto (FTY) on arvioitu olevan vain 85 prosenttia, joka tekee akkukennovalmistuksesta kallista ja hidasta.

Siksi Elisan Kari Terho uskookin, että ennakoiva laatuanalytiikka voisi auttaa esimerkiksi Teslaa laskemaan akuston hinnan sataan euroon kilowattituntia kohden.

Projektissa Elisan tutkijatiimi keräsi ennakoivalla laatuanalytiikalla valmistusprosessin kaikista vaiheista mahdollisimman paljon dataa, jonka perusteella laadittiin datakaavoja. Niiden perusteella akkuvalmistuksen laatuun liittyviä suuntauksia ja tuloksia voitiin ennakoida.

Elisan datatieteilijätiimi noudatti ratkaisussaan alojen välistä tiedonlouhinnan standardia prosessia, eli kuusivaiheista CRISP-DM -prosessia.

Lisää: Elisa Smart Factoryn akkutuotannon tehostamiskeinot lokakuun Uusiteknologia-lehdessä (LINKKI, issuu)

Kuvituskuva: Tesla

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/