Kvanttiteknologiaväki kokoontui Otaniemeen – videot esityksistä

Viime viikon perjantaina kokoontui Espoon Otaniemessä Euroopan, Yhdysvaltojen ja Japanin edustajat keskustelevat kvanttiteknologian saavutuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Nyt tapahtuman seminaariosuudet ovat katsottavissa myös nettivideoina.

Suomen EU-puheenjohtajakauden, Aalto-yliopiston, VTT:n, Suomen Akatemian ja Quantum Flagship -hankkeen Exploring and Making Quantum Technology -tapahtuma järjestettiin Otaniemessä viime torstaina ja perjantaina.

Perjantaina Euroopan, Yhdysvaltojen ja Japanin edustajat keskustelivat  kvanttiteknologian saavutuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista.  Paneelissa kohtasivat muun muassa molekyylejä hyödyntävän tietokoneen kehittäjä Kenji Ohmori ja Valkoisen talon kvantti-informaatiotieteen apulaisjohtaja Jake Taylor.

Japanilainen Ohmori on kehittänyt molekulaarisen tietokoneen, joka on tuhat kertaa nopeampi kuin nopein supertietokone. Hän johtaa kansallista molekyylitieteen instituuttia ja toimii Japanin opetusministeriön asiantuntijana.

Valkoisen talon kvantti-informaatiotieteen apulaisjohtaja Jake Taylor on ollut toimeenpanemassa Yhdysvaltojen kansallista kvanttiteknologian aloitetta sekä luomassa kvantti-informaatiotieteen strategiaa ja toimistoa kvanttiteknologian koordinointia varten.

Paneelissa olivat Quantum Flagship –hankkeen strategisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja ja Avastin tietoturvajohtaja Jaya Baloo on tehnyt pitkän kansainvälisen uran tietoturvatutkimuksen parissa. Lisäksi Gustav Kalbe johtaa Euroopan komission suurteholaskennan ja kvanttiteknologian yksikköä.

Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös kvanttitekniikan Quantum Explorations -näyttely.

Lisää: Exploring and Making Quantum Technology – tapahtuman ohjelma (LINKKI, pdf) ja 17.-18.10.2019 seminaariosuudet nettivideona (LINKKI).

Kuva: Nettivideolta

TAUSTAA

    • Tapahtuman taustalla on Euroopan unionin suurimpiin hankkeisiin kuuluva  Quantum Flagship – hankekokonaisuus. Vuonna 2018 alkaneeseen kymmenen vuotta kestävään tutkimusohjelmaan osallistuu yli 5000 tutkijaa eri yliopistoista ja teollisuudesta. Suomesta on mukana viisi hanketta.
    • Hankkeen budjetti on noin miljardin euron ja sen avulla kootaan yhteen tutkimuslaitokset, akateemisen maailman, teollisuuden, yritykset ja poliittiset päättäjät mukaan yhteistyöhankkeeseen.
    • Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa ja laajentaa Euroopan asemaa tieteellisenä johtajana ja huippuosaajana tällä tutkimusalalla sekä tuoda kvanttifysiikan tutkimusta laboratoriosta markkinoiden saataville kaupallisten sovellusten ja murroksellisen teknologian avulla.
    • Lisää: Quantum Flagship (LINKKI)