Opiskelijakampukselle oma 5G-verkko – Nokian ja Ericssonin laitteilla

Aalto-yliopiston kampukselle Espoon Otaniemeen on avattu Euroopan laajimpiin kuuluva ei-kaupallinen 5G-verkko. Verkko kattaa Otaniemen kampuksen ulko- ja katualueet.  Uuden 5G-verkon avulla tutkijat, opiskelijat ja yritykset voivat kehittää sekä kuluttajille että teollisuuteen suunnattuja laitteita ja sovelluksia terveystekniikoista robottiautoihin ja teollisuusautomaatioon.

Otaniemen 5G-verkko on toteutettu yhteistyössä Nokian kanssa, ja siinä on myös Ericssonin toimittamia osia ja avoimen lähdekoodin osia. MediaTek on toimittanut verkon testaamiseen tarkoitetun laitteiston.

”Tämä on kansainvälisessä mittakaavassa ainutlaatuinen tutkimusalusta uusille langattoman tietoliikenteen verkoille, sovelluksille ja palveluille”, sanoo 5G:n tietoturvaa tutkiva professori Raimo Kantola Aallon tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta.

Verkosta voidaan kutakin tutkimuskäyttäjää varten lohkaista oma osuus. Näin verkkoa voidaan joustavasti käyttää useissa rinnakkaisissa tutkimuksissa ilman, että ne häiritsevät toisiaan.5G-verkko on avainasemassa monissa uusissa teknologioissa, kuten robottiliikenteessä, teollisuuden automaatiossa, esineiden internetissä ja lisätyn todellisuuden sovelluksissa.

Kuvitus: Safa Hovinen / Aalto

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myönsi viime vuonna Aalto-yliopistolle kolmivuotisen radioluvan 5G -tutkimukseen, tuotekehitykseen ja opetukseen.

’’Oman taajuusluvan ja verkon ansiosta voimme käyttää verkkoa vapaasti eri tutkimus- ja yrityskumppanien kanssa. Verkkoa voivat hyödyntää myös Otaniemen startupit”, kertoo professori Kantola.

Nykyisin tarjolla oleva 5G-teknologia on kehitetty erityisesti kuluttajamarkkinoille.

Teollisuuden tarpeisiin vastaamiseksi teknologia vaatii vielä tutkimusta ja kehitystyötä.  ”5G ei ole vielä kypsä äärimmäistä luotettavuutta vaativiin terveydenhuollon, liikenteen ja teollisuuden sovelluksiin”, Kantola perustelee.

5G-verkon taajuusalue kattaa koko 60 MHz:n taajuuskaistan välillä 3640–3700 MHz. Testiverkon niin sanottu NB-IoT tukiasema on 700 MHz alueella.

Koeverkko on tarpeen, sillä Aalto-yliopistossa tehdään sähkötekniikan korkeakoulun dekaani Jyri Hämäläisen mukaan monialaista 5G-tutkimusta verkkotekniikasta ja signaalinkäsittelystä aina 5G:tä hyödyntäviin sovelluksiin kuten autonomiseen liikenteeseen ja teollisuuden järjestelmiin, kertoo

Alkuvaiheessa verkkoa hyödyntävät autonomista ajamista tutkiva EU-hanke 5G-MOBIX, lennokkien käyttöä pelastustoiminnassa tutkiva EU-hanke PriMO 5G ja Business Finlandin rahoittama VIIMA-hanke, jossa kehitetään teollisen internetin sovelluksia, kuten älykkäitä sähköverkkoja.

TAUSTAA: 5G:ssä voidaan päästä jopa yhden millisekunnin viiveeseen, eli aikaan, joka signaalilla kestää siirtyä kohteeseen. Lyhyt viive on välttämätöntä esimerkiksi etäohjattavissa laitteissa ja itseajavien autojen välisessä kommunikaatiossa.

Päivitetty

Kuvituskuva: Aalto-yliopiston kampuksen keskus on muovautumassa Otaniemen metroaseman ympärille. Havainnekuva, Verstas Arkkitehdit Oy.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/