Kilpailu rokotti Nokian verkkokauppaa – lisää 5G-panostuksia

Nokia esitteli tänään kolmannen neljänneksen tuloksen, mutta kertoi myös koventuneen kilpailun takia koko kuluvan vuoden ja vielä ensi vuodenkin alenevista näkymistä. Yrityksen pörssikurssi heikkeni heti vaikka yritys lupasi uutta kasvua panostamalla lisää 5G-kehitykseen. Näin 5G-verkot olisivat nykyisiä alkuvaiheen ratkaisuja kannattavampaa valmistaa.

Nokian vuoden 2019 kolmannen neljänneksen liikevaihto oli 5,7 miljardia euroa, kun se oli 5,5 miljardia euroa vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto kasvoi vain prosentin. Vaikka oikaistu liikevoitto oli vielä 478 miljoonaa euroa, kun viime vuonna voitto oli 487 miljoonaa euroa, se ei riittänyt pörssille vaan Nokian osake lähti laskuun.

Ongelmana oli, että vaikka Nokian kolmas neljännes oli Nokian toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan vielä vakaa, niin hän kertoi myös että jo aiemmin kerrottujen 5G:n alkuvaiheen riskien olevan toteutumassa.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri, Nokia. Arkistokuva.

Ongelmana on Surin mukaan esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Nokian 5G-tuotteisiinliittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa sekä hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa.

Koko vuoden 2019 ja koko vuoden 2020 näkymiä lasketaan ensisijaisesti katteisiin kohdistuvan paineen, 5G-lisäinvestointien ja digitalisaatiolisäinvestointien vuoksi. Suri uskoo, että vuosi 2021 on 2020 parempi.

Nokia aikookin Surin mukaan panostaa ensi vuonna lisää 5G:hen tuotteiden kehityssuunnitelmien nopeuttamiseksi, tuotekustannusten alentamiseksi ja sisäisten prosessien digitalisointiin yleisen tuottavuuden parantamiseksi.

Rahaa on kulunut kuitenkin yrityksen kassasta. Vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset pienenivät noin 160 miljoonalla eurolla edelliseen neljännekseen verrattuna.

Samaan joukkoon kuuluu, että Nokia kertoi ettei yritys aio jakaa tilikauden 2018 osinkojen kolmatta ja neljättä neljännesvuosittaista erää. Näin Nokia kertoo osaltaan varmistavansa kyvyn lisätä 5G-investointeja ja jatkaa investointeja kasvaville yritysliiketoiminnan ja ohjelmistojen strategisille painopistealueille.

Hallitus odottaa osingonjaon jatkuvan, kun Nokian nettokassa-asema paranee noin kahteen miljardiin euroon.

Seuraavan kerran Nokia aikoo julkaista vuoden viimeisen neljänneksen ja koko vuoden 2019 tuloksensa 6. helmikuuta 2020.

Lisää: Nokian tulosjulkistus 24.10.2019 (LINKKI)

Päivitetty

5G-sopimuksia 48 kpl – teollisuus kiinnostaa

Nokia solmi kolmannen neljänneksen aikana useita kaupallisia 5G-sopimuksia, joilla kaupallisten 5G-sopimusten määrä kasvoi 48, joista 15 on jo toiminnassa.

Yrityksen mukaan yli puolet niistä sisältää kokonaisvaltaisesta 5G-tuote- ja palveluvalikoimastamme muitakin tuotteita ja palveluja kuin radiotekniikkaa.

Nokia panostaa myös verkkojen myyntiä valikoiduille vertikaalisille markkinoilla, joita ovat monet teollisuuden ja logistiikan ratkaisut. Esimerkiksi Nokia tekee NTT Docomo, Inc ja Omron sopivat yhteisistä 5G-kenttäkokeista tehtaillaan ja muilla tuotantopaikoillaan.

Osana kokeilua Nokia ja japanilaisyritykset hyödyntävät 5G-yhteyksiä todistaakseen autonomisia mobiilirobotteja (AMR) hyödyntävän pohjaratkaisultaan vapaan tuotantolinjan toteuttamiskelpoisuuden sekä tekoälyä/esineiden internetiä hyödyntävän reaaliaikaisen palautteen.

Hieman toisenlainen on Nokian teleoperaattori RigNetille päivittämä mikroaaltoverkko, joka tukee öljy- ja kaasuasiakkaiden tehtäväkriittisiä tietoliikennetarpeita Meksikonlahdella yli 55 000 neliömailin alueella. Verkon päivityksen myötä RigNet voi tarjota asiakkailleen 4G LTE -palveluja ja tukea 5G-palveluita tulevaisuudessa.