RDA2019: Eurooppa on laskentakapasiteetin vapaamatkustaja

Eurooppa käyttää jopa kolmasosan maailman tietotekniikan laskentakapasiteetista mutta tuottaa siitä vain kaksi prosenttia, kerrotaan Espoossa  alkaneessa  Research Data Alliance (RDA) -yhteisön yleiskokouksessa.  Oman tuotannon osuutta yritetään kasvattaa uusilla EuroHPC- ja Suomeen sijoitettavalla LUMIn datainfrastruktuurilla.

Espoon tapahtumassa Euroopan unonion johtaja Andreas Veispak esitteli Euroopan digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisen painopisteistä.  Niistä Veispak nosti EuroHPC-ohjelman ja Suomeen sijoitettavan huippuluokan LUMIn esimerkkinä merkittävästä eurooppalaisesta digitalisaatiota tukevasta julkisesta investoinnista.

EuroHPC-hanke avaa uusia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiselle, huippututkimukselle sekä datapohjaisen liiketoiminnan kuten alustatalouden ja tekoälyn kehittämiselle.

“Euroopan vahvuuksia ovat avoimuus, läpinäkyvyys ja laillisuusperiaate, jotka ovat Euroopan DNA:ssa”, Veispak painotti.

EU satsaa dataintensiiviseen tutkimukseen myös avoimen tieteen pilvipalvelun (European Open Science Cloud) kautta. Tavoitteena on luoda kattava eurooppalainen palveluympäristö julkisesti rahoitetun tutkimuksen tulosten saattamiseksi yhteiseen käyttöön.

Datan avoimuuden tiellä on yhä haasteita. “Esteet liittyvät enemmän sääntelyyn kuin teknologiaan”, Veispak huomautti.

“Datan pitkäaikaissäilytys on velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan. Emme tiedä, mitä datalla tehdään 50 vuoden kuluttua, mutta varmuudella enemmän kuin osaamme tehdä tänään”, Veispak sanoi.

Avajaisissa puhuivat myös Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila sekä Helsingin yliopiston apulaisprofessori Tuuli Toivonen.

Vuonna 2012 perustetun RDA:n 14. puolivuosittainen yleiskokous jatkuu Espoossa Otaniemessä perjantaihin 25.10.2019 saakka. Teemalla ”Data Makes the Difference” tapahtuma pureutuu datan potentiaaliin päätöksenteossa ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa.

Lisää: Espoon RDA-tapahtumasivusto (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Taustaa: Mikä RDA?

Research Data Alliance (RDA) on lähes 9000 jäsenen yhteisö, joka kehittää konkreettisia työkaluja datan jakamiseen yli valtio- ja tieteenalarajojen. Suomalaisia jäseniä RDA:ssa on noin 250.

Espoon tapahtuman järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopisto, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja RDA Europe -projekti.

RDA-yhteisön suurimmat rahoittajat ovat Euroopan komissio, Yhdysvaltain National Science Foundation ja Australian hallitus. RDA:n jäsenistö koostuu pääosin tutkijoista, tutkimushallinnon ja tutkimuspalveluiden asiantuntijoista, tiedekustantajista sekä tiedepoliittisista päätöksentekijöistä.

Lisää: RDA (LINKKI) ja Suomen RDA (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta