Uusia keinoja suomalaiseen valmistukseen – vetoapua digitaalisuudesta

Suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä halutaan nostaa uudella kehitysohjelmalla.  Tuotantoa voitaisiin tehostaa digitalisaation avulla sekä kehittämällä liiketoimintamalleja ja kansainvälistymisosaamista. Suomessa ei kannata kilpailla halvoilla hinnoilla vaan osaamisella ja laadulla.

Business Finland käynnistää Sustainable Manufacturing Finland -ohjelman, joka tähtää valmistavan teollisuuden alan yritysten uudistumiseen ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. Ohjelma tukee erityisesti pk-yritysten liiketoiminnan kehitystä ja viennin kasvua.

Tärkeäksi asian tekee, että calmistava teollisuus on Suomessa viennin veturi, mutta sitä ei ole tuettu omalla kansallisella ohjelmalla yli kymmeneen vuoteen.

’’Valmistavaan teollisuuteen ei ole juurikaan investoitu Suomessa 2008 taantuman jälkeen. Nyt tavoitteena on saada sekä kotimaisten yritysten investointeja että ulkomaista rahaa ja toimijoita Suomeen’’, kertoo Business Finlandin Bio-, kierotalous- ja cleantech-teeman johtaja Jarmo Heinonen.

Myös viennin lisäarvon kasvattaminen on hänen mukaansa ohjelmassa tärkeää, jotta saamme suomalaiset yritykset ylemmäs teollisuuden globaaleissa arvoketjuissa.

’’Emme pysty kilpailemaan halvoilla hinnoilla – kilpailukyvyn pitää tulla muualta, kuten osaamisesta, vastuullisuudesta ja koulutetusta työvoimasta´´, sanoo uuden ohjelman valmistelusta vastannut Business Finlandin asiantuntija Jarmo Raittila.

Valmistavalla teollisuudella on keskeinen merkitys Suomen kansantaloudelle: Yli puolet Suomen viennistä tulee valmistavasta teollisuudesta. Ala työllistää noin kolmanneksen Suomen työvoimasta ja tuottaa yli 28 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Uusi Sustainable Manufacturing Finland kestää vuoteen 2023 asti. Business Finland tulee rahoittamaan ohjelmaan osallistuvien yritysten ja tutkimusorganisaatioiden t&k&i-hankkeita 150 miljoonalla eurolla.

Lisää: Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Infineon