Huawei sai seuraa Xiaomista – kameratutkimusyksikkö Tampereelle

Kiinalainen älypuhelinvalmistaja Xiaomi on avannut älypuhelinkameroiden tutkimus- ja tuotekehitysyksikön Tampereelle, jossa myös Huaweilla on oma tutkimuskeskus. Jo aiemmin kaupunkiin ovat perustaneet kamera-alueen tutkimuskeskukset sveitsiläinen Scandit ja kiinalainen AAC Technologies.

Tampere on vetänyt puoleensa Nokian kännykkäkameraosaamisen ja teknisen korkeakoulun vetämänä jo useita kiinalaisyrityssten tutkimus- ja tuotekehityskeskuksia. Uusimpana kaupunkiin on tullut Suomessa hieman tuntemattomampi Xiaomi, vaikka se on jo maailman neljänneksi suurin kännykkämerkki.

Tällä hetkellä Xiaomin tutkimuskeskuksessa Hervannassa työskentelee parisenkymmentä kamerateknologiaosaajaa. Yritys on hakee uusia osaajia edelleen Tampereelle.

Uuden tutkimuskeskuksen painopisteenään älypuhelinkameroihin liittyvä teknologiaosaaminen, kuten kamera-algoritmit, koneoppiminen, signaalinkäsittely sekä kuvan ja videon käsittely.

’’Keskitymme mobiilikameroiden kehittämisessä tärkeisiin kamerateknologioihin, kuten algoritmeihin, koneoppimiseen, signaalinkäsittelyyn sekä kuvan ja videon käsittelyyn. Tällä hetkellä tiimissämme on noin 20 henkilöä, mutta tulemme pian rekrytoimaan lisää kamera-algoritmien osaajia”, kertoo Xiaomin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa Suomessa johtava Jarno Nikkanen.

Tampereen T&K-yksikkö on Xiaomin suurin kamerayksikkö Kiinan ulkopuolella. Tampereelle Xiaomi rantautui viime kesänä.

”Tutkimus- ja tuotekehitysyksikön perustaminen Tampereelle on tärkeä etappi yrityksemme kansainvälistymisen tiellä. Tulemme vahvistamaan liiketoimintaamme Tampereella ja työskentelemään paikallisten osaajien kanssa”, sanoo Xiaomin varatoimitusjohtaja Wang Xiang.

Tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö sijaitsee Tampereen yliopiston teknologiakampuksen läheisyydessä Hervannassa. Xiaomi liittyy Tampereen seudulla toimivaan kamerateknologioiden liiketoimintaekosysteemiin.

Kamerateknologian verkosto kasvaa nopeasti ja sitä koordinoi Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere.Kaupunkiin on saatu parin vuoden sisään kännykkävalmistajien lisäksi myös kamera-alueen komponenttitutkimusta.

Tampereen seudulla on tehty 90-luvulta lähtien lukuisia kamerateknologiaan ja kuvantamiseen liittyviä innovaatioita. Huippuluokan osaaminen juontaa juurensa Nokian lisäksi Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta (ent. Tampereen teknillinen yliopisto), jossa signaalinkäsittelyllä on pitkät ja vahvat perinteet.

Kuvituskuva: Xiaomin 5G-puhelin testipenkissä.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiempia uutisia Tampereen uusista kamera-alueen tutkimuskeskuksista: Scandit perustaa Tampereelle tutkimuskeskuksen 19.6.2018 (LINKKI) ja AAC Technologiesille tutkimuskeskus Tampereelle 17.6.2018 (LINKKI) ja Huawein Tampereen tutkimusyksikkö toimintaan 12.9.2016 (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta