Aurinkokatto kisaa SSAB:n teräspalkinnosta

Virolainen Roofit.solar on nimetty Swedish Steel Prize 2019 -finalistiksi aurinkopaneeliratkaisun , joka yhdistää arkkitehtonisesti houkuttelevan teräskaton ja aurinkokenno-osaamisen. Roofit.solar on yksi tämän vuoden neljästä finalistista. Muut ovat Austin Engineering Australiasta, Kampag Brasiliasta ja Shape Yhdysvalloista.

Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa viettävä Swedish Steel Prize -kilpailu pyrkii antamaan tunnustusta hyvälle terässuunnittelulle, yhteistyölle ja innovaatioille, jotka tekevät maailmasta paremman ja kestävämmän.  Kaikkiaan kisaan osallistui 64 eri hanketta 32 eri maasta eri puolilta maailmaa.

”Swedish Steel Prize -palkinnolla juhlistetaan innovaatioita ja hyvää teknistä suunnittelua. Etsimme ratkaisuja, jotka koettelevat teräksen rajoja joko yksinään tai yhdessä muiden materiaalien kanssa ja joissa on kestävään kehitykseen tai digitaalisuuteen liittyviä ominaisuuksia”, Swedish Steel Prize -tuomariston puheenjohtaja ja SSAB:n tutkimus- ja innovaatiojohtaja Eva Petursson kuvailee.

Teräskisan neljä eri finalistia. Kuva: Swedish Steel Prize

Neljästä finalisteista virolainen Roofit.solarin tuote on aurinkokatto, joka perustuu maalipinnoitetuun GreenCoat‑teräkseen. Tuotantoprosessissa materiaali yhdistetään aurinkokennomoduuleihin delaminoitumista ehkäisevällä tavalla.

Lopputuote näyttää tavalliselta teräskatolta, mutta sen avulla niin uusissa kuin vanhoissa rakennuksissa voidaan tuottaa sähköä omaan käyttöön, akkuun varastoitavaksi tai sähköverkkoon siirrettäväksi. Ratkaisu tuottaa 150 wattia energiaa neliömetriä kohden, mikä on kilpailevia tuotteita huomattavasti enemmän.

Swedish Steel Prize -palkinnon voittaja saa diplomin, kuvanveistäjä Jörg Jeschken suunnitteleman pienoisveistoksen sekä runsaasti julkisuutta. Lisäksi SSAB tekee Swedish Steel Prize -tapahtuman yhteydessä 100 000 Ruotsin kruunun lahjoituksen hyväntekeväisyyteen.

Lopullinen voittaja julkistetaan 14. marraskuuta Tukholmassa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Tilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa sadat teräsalan ammattilaiset eri puolilta maailmaa osallistuvat seminaareihin ja vierailuun SSAB:n tehtaalla.

Lisää: Swedish Steel Prize 2019 (LINKKI) ja finalistit (LINKKI)

Kuva: Roofit.solar