Kyberhyökkäykset pahenevat – energiainfra kohteena

Tietoturvayhtiö Check Pointin ennustaa, että valtioiden tukemat kyberhyökkäykset kriittistä infrastruktuuria ja korkean profiilin yrityksiä vastaan yleistyvät ensi vuoden aikana. Silloin suojassa ei ole edes sähköverkot ja sitä kautta muutkaan yhteiskunnan tärkeät toiminnot. Tietoturvayhtiön mukaan kannattaa varautua jopa uudenlaisen kylmään sotaan.

Sähköverkkoihin ja muuhun kriittiseen infraan kohdistuvat hyökkäykset yleistyvät ensi vuonna.  Sähköverkkoihin kohdistettiin tänä vuonna kyberhyökkäyksiä ainakin Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa. Poliittinen häiriköinti ja valeuutisointi lisääntyvät ja esimerkiksi Yhdysvaltain seurraviin 2020 vaaleihin vaikuttaminen kasvaa.

Lännen ja idän teknologiat eriytyvät, ja kybermaailman kylmä sota kiihtyy. Isot valtiot rahoittavat pienten valtioiden välisiä kyberhyökkäyksiä vahvistaakseen ja laajentaakseen vaikutusvaltaansa. Vastaavaa on jo nähty Iraninvastaisissa kyberhyökkäyksissä, joita seurasivat Saudi-Arabian öljylaitoksiin kohdistuneet hyökkäykset.

Kriittinenkin energia- ja vesi-infrastruktuuri perustuu monin paikoin ikääntyneeseen tekniikkaan, joka on altista hyökkäyksille. Päivitykset on voitu jättää tekemättä esimerkiksi jakelun keskeytysten pelossa. Monet valtiot joutuvat nyt harkitsemaan kriittisen infrastruktuurinsa kybersuojauksen huomattavaa vahvistamista.

”Hyökkäysten määrä kasvaa jatkuvasti: kuluneen vuoden aikana ThreatCloud-palvelumme pysäytti lähes 90 miljardia hyökkäysyritystä päivässä. Googlessa tehtiin samaan aikaan kuusi miljardia hakua”, sanoo Check Pointin perustaja ja toimitusjohtaja Gil Shwed. 

Hänen mukaansa emme pysty enää puolustautumaan perinteisillä, haittaohjelmien havaitsemiseen perustuvilla tietoturvan malleilla: ”Siihen mennessä, kun havaitsemme uhan, se on jo aiheuttanut vahingon”,  Shwed arvioi.

”Näitä uudentyyppisiä, viidennen sukupolven hyökkäyksiä vastaan tarvitaan viidennen sukupolven tietoturva, joka yhdistää reaaliaikaisen uhkientorjunnan ja tietojen jakamisen sekä kattavan suojauksen verkoissa, pilvessä ja mobiilisovelluksissa”, Schwed sanoo.

Kuva: Check Point