Nokia-vetoinen LuxTurrim5G-pilotti sai jatkoa

Uudenlaisiin 5G-tukiasemapylväisiin perustuva LuxTurrim5G-projekti saa jatkoa.  Nyt alkaneessa toisessa vaiheessa 5G-älypylväskonseptia viedään vahvasti kohti tuotteistusta ja käytännön pilotointia ja uudenlaisen operaattorimallin arvioiminen ja pilotointi.

Nokian vetämä monialainen yritys- ja tutkimusryhmä luo älykaupungin digitaalista selkärankaa ja uusia datapohjaisia palveluita. 5G-tukiasemapylvään lisäksi tavoitteena on luoda laajasti erilaista dataa luotettavasti ja turvallisesti hyödyntävä alusta ja kehittää uusia digitaalisia palveluja kaupunkien oikeisiin tarpeisiin.

Jatkohankkeeseen liittyy myös ns. Neutral host -operaattorimallin arvioiminen ja käytännön pilotointi Espoossa. Yhteisenä tavoitteena on edetä pilotoinnin kautta maailmalle tähtäimessä kymmenien miljardien älykaupunkimarkkinat.

Kuva: Tehomet

Toukokuussa päättyneessä LuxTurrim5G-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin onnistuneesti 5G-älypylväskonsepti, jossa valaisinpylvääseen on integroitu 5G-tukiaseman ohella mm. sää- ja ilmanlaatu-sensoreita, videokameroita, näyttöjä, sähköautonlatausyksikkö ja muita laitteita.

Hyvät tulokset ja ensimmäiset pilotit Nokian kampuksella Espoossa ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta ympäri maailmaa ja antaneet pontta jatkopanostuksiin.

Uuden kaksivuotisen jatko-ohjelman yritys- ja Business Finlandin rahoitus on 26 miljoonaa euroa. Mukana on useita uusia yrityksiä, kaikkiaan 26 kumppania ja pitkälti toista sataa eri alojen avainasiantuntijaa.

Jatkohankkeessa kehitetään erityisesti uusia palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja liittyen muun muassa.  liikenteeseen, logistiikkaan, energianhallintaan, kaupunki-infran rakentamiseen, terveyteen ja turvallisuuteen sekä palvelujen operointiin.

Spinversen koordinoima jatkohanke koostuu kahdesta toisiinsa kiinteästi nivoutuvasta projektista: LuxTurrim5G+ keskittyy älypylväskonseptin tuotteistamiseen ja pilottiverkon laajentamiseen Espoon Kerassa, kun taas Neutral Host Pilot paneutuu datapohjaisen liiketoiminnan ja palveluiden synnyttämiseen sekä älyverkon rakentamiseen ja operointiin liittyviin kysymyksiin.

”Yhteistä data-alustaa ei ole vielä olemassa, sitä kaipaavat niin kaupungit kuin mobiilioperaattoritkin. Tämä on todella hieno mahdollisuus yhdistää voimat ja saada älypylväistä ja data-alustasta kokonaisuus, joka hyödyntää kaikkia osapuolia ja edesauttaa kaupunkialueilla kykyä vastata kestävän kehityksen haasteisiin”, sanoo LuxTurrim5G ekosysteemin vetäjä, Nokian Juha Salmelin.

TAUSTAA

  • Yksi uusi  tutkimuskohde on ns. Neutral host -operaattorimalli, jossa ”neutraali” paikallinen operaattori hoitaisi verkon rakentamisen ja operoinnin sekä toisi data-alustan paikallisten palveluntuottajien käyttöön.
  • Hankkeen tavoitteena on paitsi selvittää erilaisia käyttötapauksia ja liiketoimintamalleja, myös pilotoida käytännössä Neutral host -operointimallia Keran alueella.
  • Pilotti-infran suunnittelussa ja toteuttamisessa Espoon Keran alueella ovat mukana A-Insinöörit, Sitowise, Caruna, Destia sekä Espoon kaupunki.
  • Älypylväskehitystä vetävät Nokia Bell Labsin kanssa puolestaan Tehomet ja Orbis.
  • Luxturrim 5g+:ssa mukana ovat lisäksi Indagon, Premix, Ensto, Teleste, Rumble Tools ja Tampereen yliopisto
  • Neutral host pilot-projektissa mukana ovat Nokia, Sitowise, Caruna, Vaisala, A-Insinöörit, Link Design & Development, Vedia, Agora Networks, Sensible 4, Espoon kaupunki, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Aalto-yliopisto, VTT, Helsingin yliopisto.

Lisää: Luxturrim5G (LINKKI) ja  Uusiteknologian lokakuun e-lehden uutinen (LINKKI).

Kuvat: Luxturrim5G

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta