Etteplan upotti elektroniikkaa metallikappaleeseen 3D-tulostuksella

(Teknologia19) Suunnittelutalo Etteplan on onnistunut kehittämään sarjatuotantoon soveltuvia 3D-tulostettuja metallikappaleita, joiden sisälle on integroitu elektroniikkaa. Teknologialla on hyödyntämispotentiaalia erityisesti teollisuudessa vaikkapa uudenlaisena älykkäänä nostokoukkuna. Demokappale on esillä Teknologia19-tapahtumassa Etteplanin osastolla 6m48.

Etteplanin 3D-tulostettuun demokappaleen sisään on integroitu  piirilevy antureineen, ja kappaleen metallikuori toimii antennina. Toteutusta on tähän asti pidetty nykytekniikalle haasteellisena, miltei mahdottomana.  Kappale on toteutettu yhteistyössä 3D-tulostukseen erikoistuneen saksalaisen EOS Gmbh:n kanssa.

Etteplanin Johannes Karjalaisen esitteli messukävijöille ensimmäistä EOS:n 3D-metallitulostimella tuotettua protokappaletta.

Etteplanin liiketoimintajohtaja Tero Leppäsen mukaan metallin 3D-tulostaminen ei ole uusi asia, mutta on vaatinut tämän hetken yleisimmällä tulostusteknologialla niin korkean lämpötilan, ettei elektroniikka ole sitä kestänyt.

”Nyt onnistuimme siinä, että elektroniikka säilyy toimintakuntoisena myös metallin sisälle tulostettuna”, Leppänen sanoo.

Metallista 3D-tulostetun ja elektroniikkaa sisältävän kappaleen käyttömahdollisuudet ovat hyvin laajat. Käyttökohteita voisivat olla esimerkiksi kohteet, joissa antureiden sijoittelu on nykyisin hankalaa, tai käyttöolosuhteet ovat sellaiset, etteivät anturit niitä sellaisenaan kestäisi.

”Yhtenä esimerkkinä voi ajatella vaikkapa nostokoukkua, joka voi tulevaisuudessa sisältää antureita. Ne viestivät nostettua painoa, kappaleen väsymistä ja ulkoisia voimia. Tämän datan pohjalta voidaan sitten ennakoida huollon tarvetta tai arvioida kappaleen elinikää”, Etteplanin projektipäällikkö Vesa Saastamoinen sanoo.

Kuva: Gadget-lempinimellä kulkevan metallikappaleen sisällä oleva elektroniikka koostuu antureista, jotka aistivat muun muassa kiihtyvyyttä, lämpötilaa, ilmanpainetta ja ilmankosteutta.