Kansainvälinen avaruussääkeskus aloitti Suomessa

Ilmatieteen laitoksen johtama kansainvälinen Pegasus-avaruussääkeskus on aloittanut toimintansa Helsingissä. Keskuksessa seurataan maailmanlaajuisesti auringon ja maan lähiavaruuden tilaa satelliittien ja maahavaintojen avulla, jotta lentotoiminta voisi olla mahdollisimman turvallista.

Avaruussääpalveluita tarvitaan, koska lentokoneiden toiminnot ovat yhä riippuvaisempia satelliittipohjaisista navigointi- ja viestintämenetelmistä.

Voimakkaat aurinkomyrskyt voivat vaikuttaa lentokoneiden ja lennonjohdon kommunikointi- ja paikannusjärjestelmien toimivuuteen. Ääritilanteissa myrskyt voivat myös lisätä jonkin verran säteilyn määrää lentokorkeuksilla lähellä napa-alueita. Maassa voimakkaat aurinkomyrskyt näkyvät revontulina.

”Avaruussäätietojen avulla lennonjohto ja lentoyhtiöt voivat suunnitella lentoreitit ja aikataulut turvallisesti”, kertoo Pecasus-konsortion koordinaattori Ari-Matti Harri.

Pecasus-järjestelmä.

Kun kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAOn määrittämät kynnysarvot lähiavaruuden häiriöissä ylittyvät, keskuksesta lähetetään avaruussäätiedote lentoliikenteen toimijoille. Tiedote sisältää tiedot avaruusmyrskyn voimakkuudesta ja vaikutusalueesta maapallolla.”

”Suomen avaruussääpalvelu on vasta toinen ICAOn asettama ilmailualan globaali sääpalvelu”, Ari-Matti Harri toteaa.

Ilmatieteen laitoksen johtama avaruussääkeskus tuottaa ilmatilan käyttäjille avaruussäätiedotteita maailmanlaajuisesti. Avaruussääpalvelun tuotanto on kymmenen eri valtion toimijan yhteinen palvelu, joka muodostaa yhdessä konsortion.

Konsortiumin päämaja sijaitsee Ilmatieteen laitoksella Helsingissä. Konsortion muita jäseniä ovat Suomen lisäksi Belgia, Britannia, Alankomaat, Saksa, Puola, Itävalta, Italia, Kypros ja Etelä-Afrikka.

Lisää: Pecasus (LINKKI)

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/