Apuvälinemessut2019: Arjen apu digitalisoituu

Uudenlaisten  apuvälineiden käyttö mahdollistaa yhdenvertaisen arjen esimerkiksi pyörätuolissa tai muuten lisäapua tarvitseville. Niiden käyttö tuo myös parempaa elämänlaatua, arvioitiin Tamperella huomiseen jatkuvilla Apuvälinemessuilla.  Tulevaisuudessa robotiikka ja tekoäly mahdollistavat myös kokonaan uudenlaista apua.

Messuilla on aiempaa näkyvämmässä roolissa oleva robotiikka on yksi esimerkki siitä, miten alan uusin teknologia pureutuu apuvälineitä käyttävien arjen hyvinvointiin. Vaikka robotiikka ei korvaa ihmistä, vaan vapauttaa aikaa ja luo uusia mahdollisuuksia.

”Robotiikan potentiaali hyvinvoinnin edistäjänä on todella suuri. Se vapauttaa hoitohenkilökunnan resursseja rutiinitehtävistä, luo uusia mahdollisuuksia kotona apuvälineitä käyttäville ja tukee yksilöllisen kuntoutuksen toteutumista”, messuille robotiikan luentoja järjestänyt Develorin Cristina Andersson kiteytti jo aiemmin.

Suomalainen isokokoinen Yetitablet on yhdistetty liikuteltavaan jalustaan. Taivuteltava varsi tekee siitä sopivan myös makuulla olevalle henkilölle.

’’Ja mitä laadukkaampia apuvälineet ovat, sitä laadukkaampaa ihmisen elämä voi olla”, arvoi messuilla Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Jari Kaivo-oja. Hänen mukaansa robotiikan avulla voidaan kehittää apuvälineitä, jotka ovat merkityksellisiä jokaisessa ihmisen elinkaaren vaiheessa.

Tulevaisuudessa ihminen ja robotti voivat työskennellä hyvinvointisovelluksissa myös yhteistyössä,  esimerkiksi siten, että robotti reagoi ihmisen työskentelyyn reaaliaikaisesti.

Esimerkiksi kotimainen GIM-opasrobotti on esimerkki apuvälineestä, jolla tulee olemaan suuri rooli arkipäiväisten asioiden hoitamisen tukena. Kehitysvaiheessa oleva opasrobotti pystyy opastamaan opaskoiran tavoin, sillä se hahmottaa reittiä high tech-anturien ja tutkatekniikan avulla.

Tampereen tapahtumassa voi kokeilla myös käsiä kannattelevaa Meditaksen Skelex yläraaja-exoskeletonia tai tekoälyllä toimivia Moto Tiles -liikuntalaattoja. Lisäksi esimerkiksi kotimainen Evondos-lääkeannostelurobotti helpottaa hoitajien työtä vapauttaen resurssia varsinaiseen hoivatyöhön.

Robotiikan, teknologian ja tekoälyn uudet mahdollisuudet ovat esillä Tampereen tapahtumassa näytteilleasettajien ja ammattilaisten puheenvuorojen kautta.  Tapahtuma jatkuu vielä lauantaihin 9.11 asti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Mukana on yli 200 näytteilleasettajaa ja laajalti seminaariohjelmaa (LINKKI).

Kuvituskuva: Pepper-palvelurobotti, Jyväskylän yliopiston uutinen (LINKKI), 7.1.2019 Uusiteknologia.fi.