Hitaampi 4G-yhteys riitti monelle – miten tulevaisuudessa?

Mobiiliyhteyden käyttäjäkokemukseen vaikuttavat verkon nopeutta enemmän omat odotukset sekä puhelimen ja sovellusten toimivuus. Aalto-yliopiston mukaan esimerkiksi 4G-verkkojen keskimääräinen latausnopeus on yli 13 megabittia sekunnissa, mutta suurin osa sovelluksista vaatii vain kuusi megabittiä sekunnissa.

Aalto-yliopiston tutkimukseen osallistui 292 käyttäjää, joiden arvioita kerättiin kahden viikon ajan. Subjektiivisten kokemusten lisäksi tutkijat keräsivät teknistä tietoa käyttäjien puhelimista sekä 4G:n nopeudesta. Tutkijat selvittivät nopeuden lisäksi , millaisen käyttäjäkokemuksen 4G-verkko antoi esimerkiksi YouTube-videoilla ja WhatsApp-viesteillä.

Tutkimuksessa selvisi, että 4G:n nopeus ei merkittävästi vaikuta käyttäjäkokemukseen. Tutkijatohtori Benjamin Finleyn mukaan syy on todennäköisesti yksinkertainen. ”Käyttäjien 4G:n keskimääräinen latausnopeus oli yli 13 Mbit/s, kun suurin osa sovelluksista vaatii vain 6 Mbit/s’’, Finley perustelee.

Käyttäjäkokemukseen vaikuttivat merkittävämmin sovellusten toimivuus, kuten mahdolliset ohjelmistobugit sekä puhelimen suorituskyky, eismerkiksi muistin määrä. Käyttäjien omat odotukset nousivat kuitenkin tärkeimmäksi tekijäksi. Mitä enemmän vuosia älypuhelimen kanssa oli takana, sitä huonommaksi käyttäjäkokemus yleensä arvioitiin.

”Me uskomme, että tekninen osaaminen vaikuttaa käyttäjien odotuksiin palveluiden ja sovellusten laadusta”, Finley sanoo.

”Yllättäen vanhemmat käyttäjät antoivat kokemuksilleen selvästi huonompia arvosanoja kuin nuoremmat, vaikka verkkoyhteyden laatu oli sama”, sanoo tutkimushankkeessa ollut tohtorikoulutettava Eren Boz. Tutkimus julkaistiin avoimena julkaisuna Pervasive and Mobile Computing -lehdessä. Anonymisoitu data on myös saatavilla.

Tulosten kiinnostavuutta lisää entistä uuden nopeamman teknologian eli 5G:n laajempi tulo kuluttajamarkkinoille lähivuosien aikana.

”Tutkimuksen perusteella operaattorien kannattaisi pelkän verkon huippunopeuden sijaan tarkastella suurempaa kokonaisuutta”, sanoo Aalto-yliopisto, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoprofessori Jukka Manner.

Tutkimukseen saatiin rahoitusta Emergent project –tutkimusprojektista. Hankkeeseen olivat Aalto-yliopiston lisäksi Business Finland, Airbus, VIRVE Tuotteet ja Palvelut Oy, Goodmill, liikenne- ja viestintäministeriö sekä Yle. Aalto-yliopistosta ponnistanut Netradar-startup jatkaa käyttäjäkokemusten analysointia ja tutkimuksessa käytetyn teknologian kehittämistä.

Lisää: Mobile QoE prediction in the field -artikkeli (LINKKI) ja tutkimuksen analysoitu data (LINKKI)

TAUSTAA: Nopeutta ja toimivuutta vai molempia?

  • Tutkimuksen data kerättiin käyttäjien lataamalla älypuhelinsovelluksella, joka mittasi verkon nopeutta ja toimivuutta ja pyysi käyttäjiä arvioimaan kokemuksen sovellusten käytön aikana ja sen jälkeen.
  • Kerätyn datan pohjalta tutkijat loivat koneoppimismalleja, joilla subjektiivista käyttäjäkokemusta voidaan ennustaa objektiivisten, mitattavien tekijöiden perusteella.
  • Tutkimusaineisto on suurin koskaan kerätty, joka sovellusten subjektiivisesta kokemuksesta on koskaan kerätty.

Kuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta