Nopeimmin kasvavat tekoäly-yritykset – 30 nimeä listalla

Suomalaisten tekoäly-yritysten huiput listalla on jo 30 yritystä, jotka on valittu noin 250 tekoälyä Suomessa kehittävän yrityksen joukosta. Uuden Tekoälykiihdyttömön AI Landscape -listauksen mukaan alan liikevaihto yli kaksinkertaistui vuodesta 2017 vuoteen 2018.  Tälle vuodelle kasvu on jatkunut. Voittoa tekee edelleen vain alta puolet yrityksistä.

Kuluvan vuoden arvioidut liikevaihtoluvut osoittavat selvästi kasvun myös jatkuvan vuonna 2019, ja yhteenlasketun liikevaihdon on arvioitu olevan noin 47 miljoona euroa, 13 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2018. Suomessa toimivat tekoäly-yritykset kasvoivat uuden selvityksen mukaan keskimääräisesti 55 prosenttia.

’’Listan yritykset ovat selkeästi kasvuyrityksiä, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille. Tämä näkyy paitsi liikevaihdon suurena kasvuna myös isoina investointeina. Yli puolet listan yrityksistä ei tee voittoa vielä vuonna 2019, mutta voitollisten yritysten määrä on kasvussa, kertoo Alexander Törnroth, suomalaisen Tekoälykiihdyttämön vetäjä.

Luvut perustuvat tekoälykiihdyttämö alan huippuyritykset AI Landscape -listaan, jonka tuorein versio julkaistiin julkistettiin AI Monday -tapahtumassa Helsingissä maanantaina.

Suomalaisiin kasvuyrityksiin tehdyt ennätyssijoitukset näkyvät jo tekoäly-yrityksien rahoituksessa. Yritysten yhteenlaskettu rahoitus oli 94 miljoona euroa. ’’Kun ottaa huomioon, että kahdeksan listan yrityksistä on kasvanut pelkällä tulorahoituksella, muodostuu yritysten keskiarvorahoitukseksi miltei 4,2 miljoona euroa’’, Törnroth jatkaa.

Huomionarvoista on hänen mukaan myös, että viisi yritystä on kerännyt yli kymmenenn miljoonan euron sijoituspotin. Ulkomaalaiset sijoittajat ovat aktiivisesti rahoittaneet yrityksiä, mutta myös suomalaiset Icebraker.VC ja Maki.VC ovat monen yrityksen taustalla’’,

Kuluvan vuoden aikana on syntynyt monia uusia tekoäly-yrityksiä. ’’Ensimmäistä AI Landscape -listausta varten kävimme läpi vuosi sitten noin 50 yritystä. Nyt julkaistu lista kuratoitiin jo 250 tekoälyä kehittävän yrityksen joukosta. Alalle on tullut entistä enemmän tuoteyrityksiä, jotka keskittyvät pieneen markkinarakoon. Yleisesti voidaan todeta, että vaikka tekoäly-yritysten kärki on edelleen kapea, se on aiempaa terävämpi, Törnroth kommentoi listaa.

Henkilöstömäärät kasvoivat kolmanneksen

Yritysten merkittävä kasvu ja suuret kerätyt sijoitukset heijastuvat myös henkilöstömäärien kasvuun. Listalle valitut tekoäly-yritykset työllistävät tällä hetkellä yhteensä noin 630 henkeä.

Kasvua viime vuoteen on 30 prosenttia, muun muassa konsulttiyhtiö Silo.AI, terveysteknologiayritys Aiforia ja chatbotteja kehittävä Ultimate AI lisäsivät kukin henkilöstöään vuodessa yli 20 osaajalla. Yritykset myös houkuttelivat entistä enemmän osaajia ulkomailta.

TAUSTAA: AI Landscape on puolivuosittain päivitettävä kuratoitu tekoäly-yritysten listaus, jota esimerkiksi tekoälyn sovelluskumppaneita tai sijoituskohteita etsivät voivat hyödyntää. Lista kuratoidaan isommasta 250 suomalaisyrityksen joukosta, jotka kehittävät tekoälyä.

AI Landscape on julkaistu aikaisemmin kaksi kertaa: vuoden 2018 lopulla ja vuoden 2019 kesäkuussa. Nyt julkaistulla listalla on mukana seitsemän uutta yritystä. Yksi aikaisemmin listalla ollut yritys tiputettiin pois sen siirrettyä liiketoimintansa Yhdysvaltoihin.

Yritykset on jaettu kolmeen kategoriaan: tekoälyyn pohjautuvia tuotteita tai palveluja kehittävät yritykset, tekoälyn konsultoijat ja yritykset, jotka tarjoavat ratkaisuja tekoälysovelluksia rakentaville.

Listan kuratoineessa raadissa on mukana muun muassa sijoitusmaailman, tekoäly-yritysten ja tekoälyn hyödyntäjien edustajia. Asiantuntijaraati valitsi listalle vain tiukat kriteerit täyttävät ensisijaisesti tekoälyyn keskittyvät huippuyritykset.

Listan tuottaja on Tekoälykiihdyttämö, joka on osa Teknologiateollisuuden ohella TEM:n Tekoälyaika-hanketta syksyllä 2018 perustama Tekoälykiihdyttämö (Finland’s AI Accelerator) auttaa varttuneita yrityksiä hyödyntämään tekoälyä.

Lisää: AI Landscape -yritykset 11.11.2019, Tekoälykiihdyttämö  (LINKKI)