Tekoälykehitys toi Dimeccin teollisuuspalkinnon

Automatisoitua lasinkarkaisu-uunia kehittävä Glaston ja Tampereen yliopisto voittivat tekoälyn tutkimusyhteistyöstään tutkimusyhteisö Dimeccin palkinnon.  Palkinto jaettiin tänään Helsingissä järjestetyssä Dimeccin 12. vuosiseminaarissa.

Tekoälyn soveltamisesta teollisuudessa on toistaiseksi niukasti esimerkkejä. Palkittu yhteistyö on toteutunut teollisuuden tekoälyyn keskittyvässä Dimeccin Midas -projektissa.

”Glaston on edennyt rohkeasti tekoälyn soveltamisessa ja saanut aikaan merkittäviä tuloksia. Nyt kehitettyjen tuotteiden ja palvelujen avulla yritys on karkaisukoneiden kansainvälisessä kilpailussa edelläkävijän roolissa”, toteaa Midas-projektin päällikkö Arto Peltomaa.

Dimeccin palkinnon vastaanotti  Glastonin digitalisaation vetäjä Kai Knuutila ja Tampereen yliopiston signaalinkäsittelyn professori Heikki Huttunen. Palkinnon luovutti Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala. Kuvaaja: Kari Muranen.

Dimeccin palkintoperusteiden mukaan Glastonin kaltaisen teollisuusyrityksen uraauurtava panostaminen digitaalisten ja IoT-pohjaisten tuotteiden kehitykseen toimii oman kilpailukyvyn lisäksi rohkaisuna myös muille.

Glastonin tekoälykehityksen pohjana oli yli sadan karkaisukoneen pilveen keräämä data, joka ylitti miljoonan lastauserän rajan jo tämän vuoden alussa.

Kehitetylle alustalle Glaston kehittää uusia teknologioita kuten syväoppivia neuroverkkoja, joilla lisätään karkaisuprosessin automatisointia sekä luodaan ennakoivan huollon toiminnallisuuksia.

Palkinto jaettiin teollisuuden datakehitykseen keskittyneess’ Dimeccin Digital Factory -seminaarissa. Tapahtuma järjestettiin yhdessä Ruotsin vastaavan innovaatioorganisaatio Combientin kanssa.

Kuva: Glaston