Junction Hackathon 2019: Koodaustapahtuman voittajat

PÄIVITETTY 18.11.2019: Pelkällä koodauksella ei enää pärjää edes hackathoneissa, arvioivat Espoon Otaniemessä perjantana alkaneen tapahtuman järjestäjät.  Tarvitaankin laajempaa näkemystä ja osaamista, joita tuovat yrityskontaktit muun muassa Ericssonista Microsoftiin ja Valmetista Helvariin. Katso tästä tunnelmia uusimmasta tapahtumasta nettivideoina ja kilpailun voittajat.

Luovat teknologiaratkaisut kumpuavat monipuolisesta osallistujajoukosta. Väkeä on mukana tänä vuonna yli 1500 eri puolilta maailmaa. Viidettä kertaa järjestettävä Junctionin on tänä vuonna Euroopan suurin hackathon. Tapahtumassa osallistujat ratkovat tapahtuman partneriyritysten, kuten Microsoftin ja Rovion, asettamia liiketoimintahaasteita ja kilpailevat parhaan innovaation tittelistä.

“Yritykset haluavat nähdä, miten heidän teknologiaansa voi hyödyntää täysin uusilla tavoilla ja osana merkityksellisiä ratkaisuja”, kertoo Junctionin toimitusjohtaja Iiro Nurmi.

Suomen Junction Hackathon osallistujia työn tuoksinassa muutaman vuoden takaa. Kuva: Junction Hacathon.

Suurin osa Junctionin osallistujista on koodareita, mutta mukana on myös paljon suunnittelijoita sekä eri alojen osaajia markkinoinnin ja terveydenhuollon ammattilaisista fyysikoihin ja asianajajiin.

“Tärkeänä kriteerinä valituille oli tänä vuonna monipuolinen osaaminen, koska hackathonissa rakennetut luovat ratkaisut vaativat erilaisia taitoja ja näkökulmia. Pelkällä koodausosaamisella ei Junctionissa, tai työelämässä, pääse pitkälle”, kertoo Junctionin operatiivinen johtaja Martta Jämsén.

Tapahtuma  toimiikin nykyisin oivana rekrytointitilaisuutena monielle osaajapulaa potealle suomalaiselle startupille ja It-alan yrityksille.

Espoon tapahtuman lisäksi Junction on kasvanut laajaksi yhteisöksi, joka järjestää vuodessa yli 40 teknologiatapahtumaa ympäri maailmaa, edelleen vapaaehtoisvetoisesti.

“Kun Junction perustettiin, hackathonit olivat ihan uusi juttu Suomessa – Junctioniinkin haettiin inspiraatiota Yhdysvaltojen suurissa yliopistoissa järjestettävistä koodaustapahtumista’’, Junctionin toimitusjohtaja Iiro Nurmi sanoo.

Nyt roolit ovat Nurmen mukaan vaihtuneet, kun huippuyliopistojen opiskelijat matkustavat Suomeen Junctionia varten. ”On inspiroivaa nähdä, kuinka paljon tapahtumistamme otetaan mallia maailmanlaajuisesti’’, Nurmi sanoo.

Suomen Junction toi yhteen 1500 osallistujaa ja osallistujat rakensivat viikonlopun aikana yhteensä 350 uutta teknologiaprojektia. Joukossa oli edustettuna 88 kansalaisuutta, joista 1000 ulkomailta, ja noin viidennes osallistujista oli naisia.

“Tänä vuonna Junctioniin osallistui ennätysmäärä teknologiaosaajia ulkomailta, joka oli meille iloinen yllätys”, sanoo Iiro Nurmi.

Ensi vuonna maailmalla järjestettävien JunctionX Hackathon-tapahtumien lisäksi Junction 2020 järjestetään Espoossa jälleen ensi vuoden lopulla. Tarkat tapahtumapäivämäärät ovat kuitenkin vielä mietinnässä, tapahtuman lopputiedotteessa todetaan.

Ennätysmäärä osallistujia – tässä voittajat

PÄIVITETTY: Aalto-yliopiston tiloissa järjestetty Junction 2019 huipentui sunnuntaina kehittäjäkilpailujen voittajien valintaan. Pääpalkinto lasten kyberturvallisuutta lisäävälle sovelluksella, joka helpottaa lapsien oman salasanansa luontia ja muistamista tarinallistamisella.

Kuva: Junction 2019 Hackathon / Gaia Putrino

Pääpalkinnon voittaneen tiimin muodostivat kuvan latvialaiset Ronalds Sovas ja Reinis Skorovs sekä ukrainalaistaustainen Yevhenii Kalashnyk ja intialaistaustainen Tulika Ganoo.

Tiimi päätti työskennellä yhdessä viikonlopun ajan kiinnostuttuaan Ericssonin asettamasta haasteesta, jossa osallistujilta haettiin innovaatioita lasten kyberturvallisuuden edistämiseen. Sovelluksessa käyttäjä luo tarinan valitsemalla mieluisia vaihtoehtoja kuvien joukosta: esimerkiksi tarinan sankarin, mitä sankari syö, ja missä hän asuu.

Lapselle tarina on tutkitusti helpompi muistaa kuin lista satunnaisia esineitä tai sanoja, ja lapsi voi kirjautua jatkossa salasanapalveluun valitsemalla tarinansa vaihtoehdot uudestaan. Taustalla olevan teknologian ansiosta sovelluksessa luotuja salasanoja on äärimmäisen vaikea ellei mahdotonta murtaa.

“Projektimme on liian mielenkiintoinen, että voisimme jättää sen vain tähän viikonloppuun”, toteaa voittajatiimin Reinis Skorovs.

Lisää: Junction Hackathon 2019 (LINKKI) ja eilen päättyneen tapahtuman kaikki voittajat (LINKKI) sekä aiemmat tapahtumat Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja verkkovideo (LINKKI) 2019-tapahtuman avajaisista. Muita 2019-videoita on tulossa Youtube-kanavalle ensi viikon lopulla.

TAUSTAA: Junction tunnetaan vuosittain pääkaupunkiseudulla järjestetystä Euroopan suurimmasta ja kansainvälisimmästä hackathonista, eli koodauskilpailusta. Hackathon tulee sanoista “hack” ja “marathon”. Tapahtumien takana toimii vapaaehtoisvetoinen opiskelijoiden yhteisö, jonka tavoitteena on rakentaa maailmanlaajuinen aktiivinen koodari- ja osaajayhteisö. Junction-yhteisöön kuuluu myös 13 omaa JunctionX hackathoniaan järjestävää tiimiä ympäri Aasiaa ja Eurooppaa.

Aloituskuva: Junction Hackathon

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/