Ahvenanmaan 5G-toimiluvat haettavissa

Liikenne- ja viestintäministeriö on julistanut haettaviksi Ahvenanmaan maakunnan 5G-verkkotoimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle. Muualla Suomessa luvat jaettiin jo vuosi sitten huutokaupalla Telian, Elisan ja DNA:n kesken.

Vuoden takainen 5G-huutokauppa tuotti valtiolle pelkästään Telialta 30,3 miljoonaa euroa, jolla operaattori sai huutokaupassa 130 megahertsin taajuudet 3,5 GHz:n taajuusalueelta. DNA maksoi omasta alueestaan 21 miljoonaa ja Elisa yli 26 miljoonaa euroa.

Ahvenanmaalle haettavia verkkotoimilupia on neljä.  Hakuaika päättyy vuoden lopussa ja luvat myönnetään vuoteen 2033 asti. Tarjottu 3,5 gigahertsin taajuusalue kattaa taajuudet 3410–3800 megahertsiä.

Mikäli verkkotoimilupia myönnetään neljä, saavat kolme hakijoista kukin käyttöönsä 100 megahertsiä taajuuksia ja yksi hakija 90 megahertsiä taajuuksia tai mikäli verkkotoimilupia myönnetään vähemmän kuin neljä, voidaan taajuuskaistalta 3410-3800 megahertsiä jakaa taajuudet hakijoiden kesken tasapuolisesti siten, että varataan kuitenkin vähintään 90 megahertsiä taajuuksia muuhun kuten  testaus- ja tutkimustoimintaan sekä räätälöityjen ja rajatun maantieteellisen alueen ratkaisujen toteuttamiseen.

Verkkotoimiluvat myöntää valtioneuvosto.

Kuvituskuva: Liikenne-  ja viestintävirasto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/