Formnext2019: EOS toi CO-laserin teolliseen 3D-tulostukseen

Saksalainen ammattitason 3D-tulostimien valmistaja EOS esittelee Frankfurtin Formnext19- messuilla polymeerien käsittelyyn tarkoitetun 3D-osien FDR-laservalmistustekniikan.  Ratkaisu helpottaa suuresti esimerkiksi sarjatuotantosovellusten toteuttamista elektroniikasta laajemminkin kuluttajatuotteisiin.

Uuden ratkaisun avulla voidaan valmistaa erittäin hienovaraisia mutta lujia osia, joiden pintaresoluutio on erittäin tarkka ja seinämän vähimmäispaksuus vain 0,22 millimetriä.

EOS on yrityksen mukaan ensimmäisenä kehittänyt uuden CO-laserin avulla ja jauhepohjaisen ratkaisun avulla tapahtuvan teollisen 3D-tulostukseen. Mahdollisia sovelluksia voivat olla esimerkiksi suodatinyksiköt, nestekanavat, liittimet ja muut elektroniikkaosat sekä kuluttajatuotteet, kuten silmälasit.

”Uudessa tekniikassa yhdistyvät kahden maailman parhaat puolet – yhtäältä stereolitografian (SLA) tarkka resoluutio ja toisaalta selektiivisen lasersintrauksen (SLS) kestävyys ja laatu’’, toteaa EOS:n polymeeriryhmän vetäjistä Tim Rüttermann.

FDR-tekniikka soveltuu kohteisiin, joissa osilta edellytetään hienovaraista rakennetta, erittäin tarkkaa pintaresoluutiota sekä ohuita seinämäpaksuuksia. Toisin kuin EOS:n aiemmissa ratkaisuissa, tähän tarkoitukseen käytetään 50 watin CO-laseria.

Uusi CO-lasertyyppi tuottaa erittäin kapean lasersäteen, jonka keskipisteen halkaisija on vain puolet nykyisillä SLS-tekniikoilla tuotetusta. Tämä mahdollistaa aivan uudenlaiset altistusparametrit, ja osien pinnasta voidaan tehdä äärimmäisen tarkka.

Aluksi ratkaisussa käytetään sertifioitua PA 1101 -materiaalia. Sitä tulostetaan 40–60 µm:n kerrospaksuuksina, ja lopputuloksen ominaisuuksia ovat sekä hyvä iskunkestävyys että murtumakohdan venymä. Lisäksi materiaali on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista.

EOS esittelee tämän teknisen konseptin ensimmäisen kerran formnext 2019 -messuilla, ja tarkoituksena on saada varhaisvaiheen markkina- ja asiakaspalautetta. EOS P 500 -versiosta tulee saataville tulevaisuudessa nykyisen CO2-laserin lisäksi CO-laseriin perustuva FDR-malli.

Lisää: EOS:n uusien tuotteiden esittelyvideo 19.11.2019 (LINKKI, Youtube-video)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/