Kesä leikkasi komponenttikauppaa

Eurooppalainen elektroniikan komponenttikauppa laski alan DMASS-järjestön mukaan kesän aikana 8.9 prosenttia 2,11 miljardiin euroon. Pahiten laskivat Saksa, Ranska ja Italia. Pohjoismaat ja Balttia laskivat 3.7 prosenttia 183 miljoonaan euroon. Kaksinumeroisia laskuja nähtiin erilliskomponenteissa, mikro-ohjaimissa ja logiikkapiireissä. Koko  vuosi jäänee hieman miinukselle.

Koko vuoden myynti ei notkahda kuitenkaan niin paljoa, sillä kaksi ensimmäistä puolivuosiskoa myynti kasvoi. Siksi yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana laskua tuli 0,5 prosenttia 6,93 miljardiin euroon.

”Asiakasvarausten hidastuminen vuoden aikana tapahtui nyt yllättävän liikevaihdon laskussa. Se on sekoitus eri tekijöistä’’, sanoo DMASS:n puheenjohtaja Georg Steinberger. Hän on myös komponenttijakelija Avnetin markkinointijohtaja. Hän odottaa markkinoiden palautuvan ensi vuoden aikana takaisin.

Maa- ja aluetasolla markkina oli kuitenkin epätasainen. Kolmannella vuosineljänneksellä Saksa, Ranska ja Italia laskivat kaksinumeroisia, mutta Brexit-toimista huolimatta Iso-Britannia kasvoi 1,6 ja Itä-Eurooppa 0,5 prosenttia. Koko 2019 myynti alkaa olla melkein valmis ja todennäköisesti kasvu päättyy hieman negatiiviseen.

DMASS on eurooppalainen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka koostuu 34 jäsenestä vuonna 2019, ja sen osuus alueista riippuen on 80–85 prosenttia koko Euroopan jakelumarkkinoista.

Lisää: DMASS:n komponenttitilastot (LINKKI)