Avoin kehitysympäristö älynosturin kehitykseen

Aalto-ylipiston julkistama uudenlainen avoin älynosturin kehitysympäristö koostuu vuonna 2017 Konecranesin lahjoittamasta Ilmatar-nosturista ja sen ohjelmallisesta digitaalisesta kaksosesta. Uuden ympäristön avulla voidaan kehittää uudenlaisia teollisuustuotteita ja palveluita paikasta ja ajasta riippumatta.

Nyt osa nosturin ympärille muodostuneesta digitaalisesta infrastruktuurista on nyt avattu julkiseksi. Avoimesta materiaalista on myös rakennettu avoin kehitysympäristö Ilmatar Open Innovation Environment, Ilmatar OIE, joka avattiin virallisesti käyttöön tänään Otaniemessä.

”Tarkoituksena on, että myös muut yritykset pääsisivät testaamaan, miten heidän tuotteensa ja palvelunsa toimivat nosturin kanssa – ensin virtuaaliympäristössä ja sen jälkeen verifioimalla ratkaisunsa yliopiston fyysisellä nosturilla”, kertoo DigiTwin-hankkeen projektipäällikkö Juuso Autiosalo.

Ilmattareksi ristittyä teollisuusnosturia on hyödynnetty Aalto-yliopistolla laajalti erilaisissa opiskelijoiden kurssitöissä ja -projekteissa. Lisäksi yhteistyökumppanit pystyvät nyt hakemaan uutta hyötyä laajemmin automaatio- ja konekokonaisuuksiin.

’’ Digitaalisen kaksosen avulla laitteen soveltuvuutta ja toimintaa voidaan todentaa sekä parantaa laitteen elinkaaren eri vaiheissa aina asiakkaan tehdassuunnittelusta lähtien”, kertoo alkuperäisen nosturin toimittaneen Konecranesin IoT- ja digitaalisen alustan kehityksestä vastaava johtaja Timo Harjunen.

Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen

”Ilmattaren ja sen digitaalisen kaksosen ympärille rakennettu avoin tehdasekosysteemi on Konecranesin kannalta erittäin mielenkiintoinen hanke. Konecranesin valmistamat laitteet tulevat jatkossa yhä useammin kytkeytymään suunnittelu-, prosessiohjaus- sekä tehdasjärjestelmiin’’, Konecranesin Harjunen sanoo.

Aalto-yliopiston älynosturin kaltaisia ratkaisuja tarvitaan lähes kaikissa tehtaissa ympäri maailmaa ja uutta kehitysympäristöä voivat hyödyntää hyvin monenlaiset yritykset algoritmien tekijöistä lisälaitteiden kehittäjiin.

”Tulevaisuudessa nosturista voi tulla yksi robotti lisää, ja siinä tarvittavien ohjelmistojen kehittäminen helpottuu huomattavasti digikaksosen ansiosta’’, sanoo Aallon DigiTwin-hankkeen projektipäällikkö Juuso Autiosalo.

TAUISTAA: Teollisessa internetissä laitteet ja järjestelmät liitetään verkkoon, jolloin ne muodostavat älykkäitä kokonaisuuksia. Aalto-yliopisto on myös mukana kansainvälisessä MACHINAIDE-hankkeessa, jossa tutkitaan edellytyksiä useiden eri valmistajien laitteista tehtyjen digitaalisten kaksosten yhteistoimintaan sekä niistä saatavien tietojen tehokkaaseen yhdistämiseen. Yhdeksän miljoonan euron hankkeessa on mukana kansainvälisiä partnereita useilta eri teollisuudenaloilta.

Lisää: Aalto-yliopiston Ilmatar-kehitysympäristö (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/