Pohjola tarvitsee lisää rajat ylittävää 5G-yhteistyötä

Pohjoismaiden pääministerit kaipaavat lisää vauhtia 5G-verkon laajentamiseen ja yhteistyömuotoihin. Ministerineuvosto hakee uusia yhteistyön keinoja, joiden avulla Pohjola pysyisi 5G-tekniikan kärkialueena myös uuden tekniikan soveltamisessa. Ne tulevat neuvoston selvityksen mukaan muuttamaan yhteiskuntaa monella eri alalla.

Pohjoismaiden ministerineuvoston mukaan tavoitteeseen pääsemiseksi pitää ymmärtää tekniikan hyödyntämistapoja ja sitä, millä aloilla maat hyötyvät yhteistyöstä kaikkein eniten. Niiden tulee tunnistaa muassa tunnistaa ja poistaa kansallisia ja lainsäädännöllisiä esteitä, jotka liittyvät maarajat ylittävään 5G-verkkoon.

Viime vuoden toukokuussa edellisen hallituksen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli muiden Pohjolan ministereiden kanssa vauhdittamassa 5G-yhteistyötä. Lisää Uusiteknologia.fi:n uutisesta 23.5.2018 (LINKKI). Kuva: Anne Sjöholm/valtioneuvoston kanslia.

Tulevaisuudessa kaivataankin ylikansallisia liiketoimintamalleja, jotka voisivat houkutella investointeja tai antaa Pohjoismaille ja Baltian maille mahdollisuuden hakea yhdessä EU-rahoitusta monikansallisiin hankkeisiin.

’’5G-tekniikka on avainasemassa, kun kehitetään osaamiseen, innovointiin, liikkuvuuteen ja digitaaliseen integraatioon perustuvaa yhteiskuntaa. Siksi on tärkeää kiihdyttää ja vahvistaa 5G:n käyttöönottoon ja käyttöön liittyvää yhteistyötä, toteaa Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Paula Lehtomäki.

Uudessa analyysissa listataan useita kansallisia vahvuusalueita ja kehityskohteita, joista voidaan mainita valmistustekniikka, liikenne ja maanviljely.

Näillä kaikille aloilla on jo testiympäristöjä, joista voitaisiin laajentaa ja kehittää monikansallisia yhteistyöhankkeita. Ne ovat listalla myös ensi viikolla kun Pohjoismaiden ja Baltian maiden digitalisaatiosta vastaavat ministerit tapaavat Riiassa 27.11.2019.

Lisää: Accelerating 5G in the Nordic and Baltic region: steppingstones for cross border collaboration -analyysi, Pohjoismaidet neuvosto / RISE 2019 (LINKKI, pdf, 500 kt)

Kuvituskuva: Aalto-yliopisto sai oman 5G-koeverkon / Safa Hovinen / Aalto (LINKKI)

Päivitetty

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/