Huawei povaa 5G:lle ennätysnopeaa kasvua

Suomi sijoittuu seitsemänneksi kiinalaisen Huawein juuri julkaisemassa kuudennessa Global Connectivity Index (GCI) -raportissa. Kolmen kärki oli Yhdysvallat, Sveitsi ja Ruotsi.  Suomessa Huawei uskoo 5G:lle ennätysnopeaan kasvuun.

Huawei ennakoi raportissa 5G-verkkojen leviävän laajemminkin ennätysnopeasti. 3G-teknologialla meni seitsemän vuotta saavuttaa kymmenen prosenttia maailman väestöstä ja 4G:llä samaan kului vain vuosi vähemmän. Nyt Huawei ennakoi 5G-teknologian tavoittavan vain neljässä vuodessa kymmenen prosenttia koko maailman väestöstä.

Raportin yksi keskeisimpiä havaintoja on, että valtiot, jotka saavuttivat yli 65 pistettä, voivat odottaa ”älykkääseen liitettävyyteen” tehtyjen investointien kasvattavan bruttokansantuotetta yli prosentilla ja toimivan merkittävinä talouden katalysaattorina.

Suomen ja maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot pystytettiin kesäkuussa 2018, ja uusia on jatkuvasti rakenteilla.

Nopean 5G-omaksumisen lisäksi suomalaisista 91 prosenttia käyttää internetiä säännöllisesti, ja meillä on ylivoimaisesti eniten EU-alueella ICT-asiantuntijoita suhteutettuna kaikkiin työssäkäyviin, kertoo Huawein Global Connectivity Index 2019.

Raportin mukaan, olemme edelläkävijä digitaalisissa julkisissa palveluissa ja kasvattaneet merkittävästi pilvi- ja esineiden internet -investointeja. Suomi saakin  selvityksessä 75 pistettä 120:stä mahdollisesta.

Täydet pisteet tulivat 4G-investoinneista ja mobiililaajakaistaliittymistä. Pisteitä ropisi myös kansalaisten digitaidoista, joita raportti pitää Suomen vahvimpana kilpailutekijänä sekä digitaalisten julkisten palveluiden kehittämisestä. Heikoin osa-alue Suomella oli tekoäly.

Vertailun kolmen kärkeen ylsivät edelleen Yhdysvallat (85), Sveitsi (83) ja Ruotsi (81).  Ennen Suomea olivat myös Singapore (81), Tanska (78) ja Japani (75). Kahdeksantena Suomen (75) jälkeen oli Norja (75) ja yhdeksäntenä Britannia (74). Saksan lukema oli 69 pistettä ja 15. sija.

Pistemäärä lasketaan neljän arjen asioita toisiinsa liittävän muuttujan perusteella: tekoäly, laajakaistat, pilviratkaisut ja esineiden internet. Huawein selvitys  käsitti eri puolilta maailmaa kaikkiaan 79 valtiota ja kartoitti niistä, kuinka tieto- ja viestintäteknologia on integroitunut yhteiskuntaan ja miten teknologia yhdistää ihmisiä toisiinsa.

Lisää: Huawein Global Connectivity 2019 Index (LINKKI)

Kuvituskuva: Elisan testiverkko Huawein 5G-tukiasemalla.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/