Silmälasikamera lukee ääneen – taustalla tekoälyalgoritmit

Israelilaisyhtiö OrCamin MyEye 2 on silmälaseihin kiinnitettävä pieni langaton kamera, joka lukee painettua sekä digitaalista tekstiä ääneen reaaliajassa eri pinnoilta. Laitteen käyttöliittymä on suunniteltu konenäön ja -oppimisen johtavien asiantuntijoiden toimesta. Taustalla ovat aiemmin itseohjautuvien autojen tekniikkaa kehittäneet alan pioneerit.

Uusi 22.5 grammaa painava OrCam MyEye 2 -erikoiskamera mahdollistaa näkövammaisille itsenäisemmän elämän.  Kyseessä on langaton apuväline, jonka käyttäjä saa sanomalehden, kirjan, ruokalistan, tuoteselosteiden ja liikenneopasteiden sisällön helposti tietoonsa. Tekstin lisäksi laite tunnistaa kasvoja, esineitä, värejä ja seteleitä.

Käyttöliittymässä on panostettu yksinkertaisuuteen ja varmistettu, että edistyksellinen teknologia on näkövammaisille ja lukihäiriöstä kärsiville helppo käyttää.

Valmistajan mukaan laite on markkinoiden ainut apuväline, jonka tekstintunnistus aktivoituu sormen osoituksesta tai käyttäjänsä katseen kohdistamisesta. Laite ei myöskään tarvitse tuekseen älypuhelinta tai Wi-Fi -yhteyttä.

OrCam MyEye 2 on saatavilla 26 eri kielivaihtoehtoa ja laitetta myydään 48 eri maassa. Yhdysvaltalainen aikakauslehti Time Magazine nosti äsken OrCamin MyEye 2:n vuosittaiselle keksintölistalle.

Silmälasikameran takana olevan  OrCamin perustivat vuonna 2010 israelilaiset professori Amnon Shashua ja Ziv Aviram. Herrat perustivat myös aikaisemmin itseohjautuvien autojen kehittämiseen erikoistuneen israelilaisen Mobileye -yrityksen (LINKKI), jonka Intel  osti 15,3 miljardilla eurolla elokuussa 2017.

Nykyisin Mobileye on osa Intelin tulevaisuuden tekoälypohjaisten teknilogioiden kasvuryhmää.

Lisää: OrCam (LINKKI), MyEye 2 -tuotetiedot (LINKKI) ja aiempi uutinen OrCamin tuotteista Uusiteknologia.fi:ssä toukokuussa 2018 (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta