Elisa mielii 5G-privaattiverkkoja Vaasaan

Elisa avaa 5G-verkon Vaasaan. Aluksi verkko kattaa muun muassa Vaasan yliopiston ja Runsorin alueet, mutta verkkoa luvataan laajentaa ensi vuoden aikana muun muassa kaupungin keskustaan. Samalla Elisa haluaisi tuoda uuteen 5G-verkkoon myös privaattiverkkoasiakkaita.

Elisan Vaasan 5G-verkko kattaa aluksi Palosaarin aluetta ja Vaasan yliopiston kampuksen sekä teollisuuden keskittymänä tunnetun Runsorin alueen.

Vaasan yliopiston toteuttamat 5G-testaukset saavat kaupallisen verkon myötä toivottavasti jatkoa. Yliopiston käyttöoikeutemme testata 5G-verkkoa hyödyntäen pilottitaajuutta päättyi jo syksyllä.

’’On hienoa, että saamme ensimmäisenä 5G-verkon täten tänne kampusalueelle, sillä meillä on ollut suunnitelmissa kehittää pilottihankkeitamme 5G:n ympärillä, esimerkiksi Sundomin alueen älysähköverkon ja satama-alueen automaation tutkimiseksi’’, Vaasan yliopiston kestävän automaatiotekniikan apulaisprofessori Petri Välisuo sanoo.

Verkkoa laajennetaan ensi vuoden aikana, jolloin peitto kattaa muun muassa kaupungin keskustan.

Myös privaattiverkkoratkaisut saavat lisää potkua. Yrityksille ja organisaatioille 5G tuo mullistuksen muun muassa pilvipalveluiden ja IoT:n lisääntymisen sekä erilaisten privaattiverkkototeutusten myötä.

’’Privaattiverkot houkuttavat erityisesti isoja yrityksiä, joilla on tarve saada niille räätälöity, oma mobiiliverkko käyttöönsä’, sanoo Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm.

Hänen mukaansa esimerkiksi 5G on ensimmäinen mobiiliteknologia, joka mahdollistaa virtuaali- ja lisätyn todellisuuden toteutukset pilvestä. ”Tämä laajentaa käyttötapoja huomattavasti’’, muistuttaa Elisan Granholm.

Kuvituskuva: Elisa / Slush 2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta