Tekoälyä ja ultraäänimittausta vesiputkistojen tarkkailuun

Ultraääneen ja tekoälyyn perustuva uusi putkistojen mittausratkaisu perustuu yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston koneoppimistutkijoiden sekä suomalaisen Uponorin ja it-lisälaitteista tutun Belkinin yhteisyrityksen tuotekehitykseen. Ratkaisua myydään kuukausipohjaisen internetin pilvipalvelun kanssa.

Päävesijohtoon asennettava Phyn Plus -laite oppii tunnistamaan kiinteistön jokaisen vesipisteen ominaisuudet, joten koko käyttövesiputkistoa voidaan valvoa yhdellä laitteella. Ratkaisu perustuu HD-ultraääniantureihin, jotka mittaavat putkistojärjestelmän painetta 240 kertaa sekunnissa.

Tiedot lähetetään langattoman verkon kautta pilvipalveluun, jossa tekoäly analysoi putkiston painespektriä. Koko putkiston kunto tarkastetaan päivittäin. Käyttäjälle myydään anturipaketin lisäksi kuukausipohjaista pilvipalvelua.

Uudenlainen vedenvalvontayksikkö voi estää kalliit vesivahingot ja mahdollistaa kodin vedenkulutuksen seuraamisen jopa tunnin tarkkuudella. Käyttäjä saa mobiilisovellukseen välittömästi tiedon, mikäli järjestelmä on havainnut poikkeuksellista vedenkulutusta, olipa kyseessä sitten vian aiheuttama vuoto tai auki jäänyt hana.

Paineanalyysiin perustuvan innovatiivisen teknologian ansiosta kodin koko käyttövesiputkistoa voidaan valvoa yhdellä laitteella. Pienin painetestin erottama vuoto on pisara puolessa minuutissa. Laite oppii nopeasti erottamaan normaalin vedenkäytön mahdollisesta vuodosta vertaamalla kodin vesipisteiden painetietoja järjestelmän tietokannassa olevien vastaavien vesipisteiden käyttötietoihin.

Laite varoittaa myös jäätymisvaarasta jo ennen kuin vahinko ehtii tapahtua, samoin kuin liian korkeasta vedenpaineesta, joka saattaa rikkoa käyttövesijärjestelmään liitettyjä kodinkoneita ja on vahingollinen myös putkistolle.

Phyn Plus lanseerattiin Yhdysvalloissa viime vuonna ja Euroopan markkinoille se on tuotu tänä keväänä. Aluksi tuote tulee saatavilla omakotitaloihin sekä rivitaloihin, joissa asunnoilla on oma kylmän veden tonttijohto. Kerrostaloille soveltuvan ratkaisun Uponor uskoo olevan valmis vuoden 2021 aikana. Google Home -älylaitteen integraatio on suunniteltu vuoden 2019 toiselle neljänneksellä.

Lisää: Uponorin Phyn Plus -sivusto (LINKKI).

Kuva: Älypuhelimeen tai tablettiin ladattavalla Phyn-sovelluksella voidaan valvoa vedenkäyttöä samanaikaisesti jopa kuudessa eri kiinteistössä.