DNA korvaa 5G-verkolla kotien kuituyhteyksiä

Uuden 5G-tekniikan tarjonta kasvaa ensi vuoden aikana voimakkaasti. Jo nyt Elisa ja Telia ovat laajentaneet verkkojaan kaupunki kerrallaan. Uusimpana Telia ilmoitti tuoneensa 5G-tekniikan Jyväskylään. Tänään DNA kertoi aloittavansa kiinteiden 5G-kotiyhteyksien tarjoamisen. Myös Elisa on jo tuonut myyntiin kiinteät kuitua osin korvaavat 5G-yhteydet.

DNA on aloittanut Elisan tavoin 5G-teknologiaan pohjautuvan kiinteän 5G-yhteyden myynnin. Ensimmäisenä DNA Koti 5G -palvelu tulee joillekin alueille pääkaupunkiseudulla, mutta saatavuus laajenee vuodenvaihteessa myös Turkuun ja Tampereelle.

Lähtökohtana Elisalla ja DNA:lla on kiinteillä 5G-yhteyksillä tarjota nopeat laajakaistapalvelut sellaisiin kohteisiin, joihin kuitua ei ole saatavissa tai joihin sen rakentaminen on erittäin kallista.

’’Kuitua edullisempi kodin nopea kiinteä 5G-yhteys on herättänyt paljon kiinnostusta asiakkaissa, ja olen todella iloinen siitä, että voimme nyt aloittaa kaupallisen tarjonnan’’, toteaa DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

DNA on testannut kiinteää 5G-linkkiä jo pitempään, ja nyt testaamisesta edetään kaupallisen tarjonnan aloitukseen.  Palvelu toimitetaan valmiiksi asennettuna: asentaja tuo mukanaan tarvittavat laitteet, asentaa ulkoantennin, luo kotiverkon ja yhdistää asiakkaan tärkeimmät laitteet siihen.

DNA:lla on uuteen 5G -palveluun soveltuvaa 5G-verkkoa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella ja palvelun saatavuus laajenee vuodenvaihteessa Tampereen ja Turun pientaloalueille. Ensi vuoden aikana DNA:n 5G-verkko laajenee myötä muihin suurimpiin kaupunkeihin.

DNA:n 5G-verkkoa rakennetaan eri laitetoimittajien kanssa, Esimerkiksi 5G-keskusjärjestelmäpalveluista vastaa Affirmed Networks ja 5G-virtualisointialustasta Nokia. Radioverkon toimittajiksi on valittu Huawei sekä Ericsson.

Rakentamisenlisäksi DNA valmistautuu 5G-kännykkäliittymien myynnin aloittamiseen ensi vuoden puolella. DNA on jäänyt odottamaan laitevalmistajilta nykyisiin verrattuna teknisesti kehittyneempiä malleja.

”Haluamme varmistaa, että asiakkaamme pääsevät 5G-aikaan siirtyessään heti valitsemaan sellaisia malleja, jotka ovat ominaisuuksiltaan ja teholtaan aidosti 5G-luokkaa, DNA:n Pekka Väisänen sanoo.

Kaikki teleoperaattorit (DNA, Elisa ja Telia) rakentavat Suomessa 5G-verkkoja 3,5 GHz:n taajuudelle. Monet 5G:n mullistavista ominaisuuksista tulevat käyttöön tulevaisuudessa vasta korkeampien 26 GHz:n taajuuksien avulla.

Myös erillisverkot ja IoT-yhteydet tulevat olemaan kasvualueita 5G-verkkojen laajentuessa. Moni odottaa myös ns. todellisen 5G-verkkojen SA-tukea, joissa koko yhteys hoidetaan 5G-verkon kautta nykyisen 4G-verkkoon osin tukeutuvan NSA-tekniikan sijaan.

Lisää: DNA:n (LINKKI), Elisan (LINKKI), ja Telian 5G-sivustot (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat 5G-aiheiset uutiset (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/