Yle aloittaa HD-kanavat Digitan verkossa ja DNA lopettaa

Ylen teräväpiirtoiset HD-muotoiset kanavat aloittavat Digitan antenni-tv-verkossa huhtikuun alusta ensi vuonna. Yle ja Digita ovat sopineet televisio- ja radiokanavien jakelusta vuosille 2020 – 2029. Samalla Ylen HD-kanavat poistuvat DNA:n antenniverkosta, jonka toiminta muutenkin päättymässä.

Ylen teräväpiirtoiset HD-muotoiset kanavat Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD ja Yle Teema HD käynnistyvät Digitan maanlaajuisessa antenni-tv-verkossa 1.4.2020.

Teräväpiirtolähetysten käynnistyessä keväällä 2020 verkko kattaa 85 prosenttia väestöstä, ja jo alkukesästä Digitan HD-verkko pitäisi olla Digitan toimitusjohtaja Vesa Tykkyläisen mukaan valtakunnallinen.

”Uskomme, että suomalaisia kiinnostavat vuoden 2020 urheilutapahtumat teräväpiirtotasoisina ja näin antenni-tv-verkon HD-siirtymä vauhdittuu”, kertoo Tykkyläinen.

“Teräväpiirtolähetyksiin siirtymistä on odoteltu Suomen antennikotitalouksissa jo pitkään, kaapeli-ja satelliittitalouksissa HD:tä on katseltu vuosia”, taustoittaa Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila HD-antennilähetysten aloittamisen tärkeyttä.

Digitan jakelusopimuksen solmimisen jatkumona DNA ja Yle ovat sopineet, että Ylen HD-kanavien jakelu DNA:n VHF-taajuuksia käyttävässä antenniverkossa päättyy 31.3.2020.

DNA on ilmoittanut sulkevansa VHF-antenniverkkonsa vuonna 2020. Samalla yhtiö luopuu antenniverkon verkkotoimiluvistaan. Ylen HD-kanavien vastaanottoa koskeva aikataulu on nyt tarkentunut – kanavat ovat vastaanotettavissa VHF-antennilla 31. maaliskuuta saakka.

DNA tiedotti jo aiemmin, että MTV3 HD- ja TV5 HD -kanavien jakelu VHF-verkossa päättyy tämän vuoden lopussa. Lisäksi on kerrottu, että VHF-verkossa nyt jaettavat HD-maksukanavat siirtyvät vuoden vaihteessa UHF-verkkoon DNA:n ja Digitan välisen antenniverkon maksu-tv-toimintaa koskevalla liiketoimintakaupalla.

TAUSTAA: Digitan antenni-tv-ja radiolähetykset tavoittavat rällä hetkellä 99,96 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Antenni-tv:tä ohjelmien vastaanottoon käyttää noin 50 prosenttia suomalaisista. Lisäksi se kattaa suurimman osan suomalaisten kesäasunnoista.

Lisää: Tietoa verkon laajentamisen etenemisestä osoitteesta (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/