Kaikki kännykät eivät ole korjauskelvottomia

Läheskään kaikki kulutuselektroniikka tai kännykät eivät ole korjauskelvottomia, muistuttaa suomalainen Swappie joka myy ja huoltaa joka kuukausi tuhansia Applen iPhone-puhelimia. Suomen Luonto -lehti valitsi äsken vuoden turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan. Erityishaukkuja saivat huonosti kestävät älypuhelimet, joita on vaihdettava tiheään tahtiin.

Silti melkein kaikki laitteet voi kunnostaa toimimaan uudenveroisesti. ’’Ainoaksi eroksi uusien ja tehdashuollettujen laitteiden välille jää ulkoinen kunto. Joskus ei sitäkään“, sanoo Swappien toimitusjohtaja Sami Marttinen.

”Uusiokäyttö pienentää älypuhelimen hiilijalanjälkeä huomattavasti. Parhaimmillaan puhelimet tulevat huollostamme ulos paremmassa kunnossa kuin Applen tehtaalta”, kehuu Marttinen.

Silti materiaalikierrätys on myös kierrätyskännyköihin erikoistuneen Swappien mukaan välttämätön keino alan hiilidioksidipäästöjen pienentämisessä.

Älypuhelin sisältää suuren määrän erilaisia metalleja. Pelkkä valmistus aiheuttaa arviolta 85–95 prosenttia sen hiilijalanjäljestä, koska laitteen ja sen vaatimien metallien tuotanto vaatii huomattavan määrän energiaa. Jopa 99 prosenttia älypuhelimen materiaaleista voi kierrättää.

”Suomalaisen kodin piironginlaatikossa voi maata kaksinumeroinenkin määrä käyttämättömiä puhelimia aina 1990-luvulta alkaen. Kierrätysmahdollisuuksista kertominen sekä käytettyjen puhelinten myynnin ja ostamisen helppous ovat avainasemassa, kun tätä määrää painetaan alaspäin”, vakuuttaa Swappien Sami Marttinen.

Lisää: Kännyköiden aiemmat mobiilaitteiden huoltoon liittyvät uutiset (LINKKI) ja Luonto-lehden turhakevalinta 2019 (LINKKI).

Kuva: Swappie