Movesense-anturi vauhdittaa älyvaatteiden kehittämistä

Tutkijat ja yritykset kehittivät vauhdilla palomiehille uudenlaisia puettavan teknologian ratkaisuja, jolla voidaan seurata lämpökuormitusta reaaliajassa – ja parantaa näin työturvallisuutta haasteellisissa lämpöolosuhteissa. Suomessa apuna on käytetty Suunnon Movesense-antureita ja muuta uusinta teknologiaa.

Monissa ammateissa lämpöolosuhteet aiheuttavat merkittäviä haasteita lämpöviihtyvyyteen ja työturvallisuuteen. Koska fyysisesti raskaat tehtävät kuumissa olosuhteissa ja asianmukaisessa suojavarustuksessa aiheuttavat usein voimakasta lämpökuormitusta, sitä olisi hyvä pystyä arvioimaan reaaliaikaisesti erilaisten työtehtävien aikana.

VTT on tutkinut puettavaa elektroniikkaa vuosien varrella jo useissa eri projekteissa.

Älyvaatemarkkinoilta löytyy jo tällä hetkellä erilaisia lämmityselementtejä sisältäviä ratkaisuja, mutta niissä kaikissa vaatteen lämmityksen säätö toteutetaan manuaalisesti.

Nyt VTT:n ja kymmenen suomalaisen yrityksen ja tutkimusorganisaation projektissa on kehitetty automaattinen menetelmä, jolla voidaan arvioida ja säätää yksilöllisesti lämpökuormituksen (Physiological Strain Index) kehittymistä reaaliajassa. Smart Clothing 2.0 -hanketta on tukenut myös Business Finland.

Autonomisessa säädössä huomioidaan ympäristön lämpöolosuhteet sekä käyttäjän yksilöllinen lämmöntuotto eli yksilöllinen kehon koostumus ja kulloinenkin aktiivisuustaso.

Yksilöllistä älyvaatetuksen säätöä voidaan käyttää parantamaan muun muassa ulkona työskentelevien, urheilijoiden ja ulkoilijoiden sekä lasten lämpöviihtyvyyttä.

”Tätä uutta menetelmää on testattu Työterveyslaitoksella Oulussa ja Pelastusopistolla Kuopiossa, ja ensimmäisten testien perusteella se vaikuttaa hyvin lupaavalta käytettäväksi sekä pelastustehtävien johtamisen apuvälineenä että palomiesten työturvallisuuden parantamisessa”, johtava tutkija Pekka Tuomaala VTT:lta kertoo.

Smart Clothing 2.0 -projektissa olivat mukana Suunto/Amer Sports, Savox, Inkron, Wind Controller, Reima, KONE, LähiTapiola, Image Wear, Finlayson, Kuopion pelastuslaitos, Työterveyslaitos ja VTT.

Suunnon Movesense-anturi pohjaa Nordic Semiconductorin nRF52 BLE-piiriin.

Uusien älyvaatteiden kehittäminen on jo uuden ratkaisun pohjalta meneillään. Esimerkiksi Suunnolla uusista konsepteista vastaavan Terho Lahtinen, kertoo yrityksen keskustelevan parhaillaan useiden asiakasyritysten kanssa tuoteprojekteista.

Yrityksen avoimelle Movesense-anturialustalle älypukeutuminen toisi uusia markkinoita.

Tutkimushankkeeseen osallistuneessa Savoxissa nähdään myös , että ammattikäyttöön suunnitellut älyvaatteet alkavat olla kypsymässä kohti aikaa, jossa kaupallisten ratkaisujen laatu ja tehokkuus ovat loppuasiakkaiden haluamalla tasolla.

’’Tästä on hyvä jatkaa niin tutkimusta kuin kaupallista kehitystä ”, toteaa teknologiajohtaja Sami Paihonen Savoxilta. Yritys kehittää niin tuotteita kuin teknologiaratkaisuja, joiden tehtävänä on auttaa loppukäyttäjiä suorittamaan tehtävänsä tehokkaammin ja pitämään heidät turvassa.

Lisää: Tutkimushankkeessa kehitettyjen uusien älyvaatekonseptien erilaisia kaupallistamisvaihtoehtoja selvitetään myös osana uutta VTT LaunchPad -hautomotoimintoa (LINKKI) työnimellä HTM Solution (LINKKI).

Kuvituskuva: Suunnon Movesense-moduuli ja oululaisen TactoTekin toteuttama liitinratkaisu.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/