Puhelinlankojen laulu loppuu – muualla jatkuu

Perinteiset lankapuhelinpalvelut tulevat päätökseen vuoden loppuun mennessä, kertoo kännykkä- ja laajakaistaliittymiin kokonaan keskittyvä Telia. Muissa pohjoismaissa perinteisten puhelinliittymien määrät ovat romahtaneet, mutta toiminta jatkuu edelleen.

Telian lakkautettavan lankapuhelinverkon liittymät runsaat 6000 on suljettu jo syksyn aikana. Osa liittymistä on ollut käyttämättömiä, mutta vain kolmannes kuluttaja-asiakkaista on jatkanut ilman korvaavaa palvelua liittymien lopetuksen jälkeen.

Ensin menivät lankapuhelimet ja perään puhelinpylväät – 100 000 jää Telialla silti pystyyn kuidulle.

Kuluttaja-asiakkaiden viimeiset liittymät hiljenivät jo lokakuussa. Isojen yritys- ja yhteisöasiakkaiden teknologian vaihto on edennyt yrityskohtaisten suunnitelmien mukaan vuoden loppua kohden.

Telia kertoi jo vuoden tammikuussa lakkauttavansa lankapuhelinpalvelujen tarjoamisen vuoden 2019 kuluessa. Lankapuheluiden osuus Suomen puheliikenteestä on ollut vain kolme prosenttia, ja lankapuheluiden ja -minuuttien määrä Telian verkossa on laskenut tällä vuosikymmenellä 20 – 25 prosenttia vuodessa.

Telian lankapuhelinverkon tekniikan vanheneminen on kouriintuntuvaa. Verkossa ylläpito ja korjaaminen on jo pitkään tukeutunut vanhoista laitteista saataviin varaosiin.

Lankapuheluiden päätyttyä Telia jatkaa lankapuhelinverkon keskusten, keskittimien ja muiden laitteiden purkamista. Lankapuhelinpalveluiden päättyminen ei koske kupariyhteyksillä toimivia laajakaistaliittymiä.

Lisää: Aiempia lankapuhelimet-uutisia (LINKKI) ja kiinteän verkon lankapuhelimien määrät Suomessa (LINKKI, Traficom 2018/2019) ja Ficomin koosteartikkeli (LINKKI) kiinteistä puhelinliittymistä Suomessa ja muissa maissa.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta