6G-tekniikka linkittää fyysisen ja virtuaalisen maailman

’’Tulevaisuuden 6G:ssä on kyse koko alan pelisääntöjen nopeasta muuttumisesta, minkä vuoksi on elintärkeää tarkastella tietoliikenteen tulevaisuutta monialaisesti’’, sanoo Oulun yliopiston osa-aikaisena työelämäprofessorina juuri aloittanut Nokian Seppo Yrjölä.  Hän on toiminut matkaviestinnän alalla 1G:stä lähtien.  Mukana on myös linkki hänen ensimmäiseen professoriluentoonsa.

Tällä hetkellä Seppo Yrjölän työnkuvaan kuuluvat pääinsinöörin tehtävät Nokiassa sekä uutena osa-aikainen työelämäprofessuuri Oulun yliopistossa tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa osana 6G Flagship -tutkimusohjelmaa.

’’Minulle 6G Flagshipissä on kyse innovaatioverkoston rakentamisesta kaikista näistä asioista tosiaikaisesti; fyysisen maailman eli esineiden sekä digitaalisen maailman, digitaalisten kaksosten ja biologisen maailman, meidän ihmisten yhdistämisestä. Ihmisten yhdistämisestä, esineiden yhdistämisestä ja myös tiedon ja älykkyyden yhdistämisestä’’, Seppo Yrjölä sanoo.

Yrjölä kuvailee omaa osuuttaan 6G-tutkimuksessa kolmen asian tarkasteluna: nopeat pelisääntöjen muutokset teknologian alalla, liiketoimintamallien kehittäminen sekä sääntely ja toimintapolitiikka.

Talouden alalla on siirrytty hänen mukaansa palvelupohjaisiin liiketoimintamalleihin, alustatalouksiin ja niiden ekosysteemeihin. Langaton maailma on pitkään ollut yhdistettävyyspohjainen, ja nyt ihmisten lisäksi yhdistetään yhä enemmän myös esineitä toisiinsa (esineiden internet eli IoT).

Innovaation ja liiketoiminnan teknologisia vetureita ovat Yrjölän mukaan esimerkiksi tekoäly ja kasvavan tuottavuuden tavoittelu, kun taas kestävän kehityksen tavoitteet ja yhteiskunnalliset haasteet juontavat juurensa maailmanlaajuisista teemoista, kuten koulutuksesta, terveydestä ja hyvinvoinnista, yksityisyydestä, ikääntymisestä, kaupungistumisesta ja ilmastotoimista.

’’Urallani olen oppinut, että innovaatioita tapahtuu, kun eri tieteenalat ja toimialueet limittyvät. Ei tarkastella teknologiaa pelkkänä teknologiana, vaan huomioidaan ympäristö, yhteiskunnallinen muutos, toimintapolitiikat, kestävyys ja niin edelleen’’. Yrjölä sanoo.

6G ja sen lupaus lähes välittömästä langattomasta yhdistettävyydestä ajaa tietojenkäsittelyn kehitystä. Yrjölän mielestä keskitetystä tiedosta, kuten ympäri maailmaa olevien kaupunkien massiivisista palvelinklustereista, tullaan siirtymään paikalliseen reunapilveen. Lisätyn todellisuuden kaltaiset asiat edellyttävät hänen mukaansa tosiaikaista analyysia, jotta käyttäjän laseihin tai muuhun silmäkappaleeseen tuleva vaste tuntuu todellisuudelta.

Lisää suomalaisesta 6G-tutkimuksesta Uusiteknologia-lehden 1/2019 -numerosta (LINKKI).

’’Sanotaan vaikka, että olen Japanissa ja haluan lukea ruoan japaniksi ilmoitetut ainesosatiedot. Katsoessani tätä kohdetta sen päälle tulee käännös, ja kun katson seuraavaa sushi-palaa, 6G-tutkatunnistus kertoo minulle kalan laadun. Tietoja ei enää lähetetä keskitettyyn analyysiin, josta ne raportoidaan takaisin, vaan kaikki tämä tapahtuu käyttäjää seuraavassa reunasumussa- ja pilvessä. Tämä on yhdistettyä tietoa, lisättyä tietoa’’, Yrjölä kertoo.

Hänen LinkedIn-profiilin otsikko kiteyttää tämän ajatuksen seuraavasti: “Digitizing 70% of the GDP that has not yet been digitized.” (Digitalisoimassa 70:tä prosenttia BKT:sta, jota ei ole vielä digitalisoitu.)

Oulun yliopisto järjestää ensi vuoden 17.-20.4.2020 Levillä jo toistamiseen 6G-alueen tutkimusta esittelevä Summit-tapahtuman. Siellä kirjoitetaan myös seuraava 6G White Paper, joka tulee esittelemään 6G-tutkimuksen suunta sekä tulevaisuuden ratkaisuja.

Lisää: Lue laajempi versio haastattelusta Oulun yliopiston sivulta (LINKKI) ja katso Seppo Yrjölän professoriluento ”Alustatalous tulevaisuuden langattomissa tietoliikenneverkoissa”. 8.10.2019 nettivideona (LINKKI) sekä aiemmat 6G-alueen uutiset ja artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvat: Oulun yliopisto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta