Teollisuuteen halutaan kahden ja 26 gigahertsin privaattiverkkoja

Suomalaiset teollisuusyritykset ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita käyttämään Private-LTE ratkaisuja kahden gigahertsin taajuusalueella.  Myös korkeampi 26 gigahertsin taajuus kiinnostaa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiä.

Teknologiateollisuus on listannut teollisuuden tarpeita uusien taajuusalueiden hyödyntämiseen tehtaiden tiedonsiirrossa. Esimerkiksi kahden gigahertsin taajuusalueelle on saatavissa tarvittavia verkko- ja päätelaitteita, joten taajuusalue pystytään ottamaan nopeasti teollisuudessa käyttöön.

Etteplanin Jaakko Ala-Paavola esitteli lokakuun Teknologia19-tapahtumassa 5G-valmista privaattiverkkototeutusta.

2300-2320 megahertsin toimivien kameroiden kanssa mahdollisesti syntyvien häiriöiden ratkaisemiseen on syytä kuitenkin taajuuksien käytössä varautua.

Korkeammilla taajuuksilla 4,250-27,000 sekä 27,000-27,500 gigahertsin kantomatka on puolestaan lyhyt, joten kyseistä taajuusaluetta voidaan käyttää yleisten viestintäverkkojen lisäksi myös paikallisiin, yhtä tuotantolaitosta tai tehdasta palveleviin ratkaisuihin.

Teknologiateollisuuden jäsenyritykset ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita käyttämään  korkeampaa taajuusaluetta teollisuuden tarpeita palveleviin yksityisverkkoihin.

Teknologiateollisuuden käsityksen mukaan myös tälle taajuusalueelle on jo tai ainakin hyvin nopeasti tulossa saataville verkko- ja päätelaitteita, joten taajuusalue on nopeasti otettavissa teollisuudessa käyttöön.

Esimerkiksi Telia ja Nokia ovat kehittäneet 5G:tä yritysasiakkaiden käyttöön muun muassa pilottihankkeissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja ABB:n Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla.

Oulussa 5G-verkko on tukenut alueen teollisuuden ja logistiikan toimijoiden ekosysteemiä digitaalisten toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisessä. Myös muut teleoperaattorit ja laitevalmistajat ovat demonneet teollisuuden IoT- ja 5G-ratkaisuja.

Lähde: Teknologiateollisuuden lausunto (LINKKI) taajuuksien käytöstä, 11/2019.

Kuvituskuva: Bosch / Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/