Uusi vuosi toi lisää 5G-tukiasemia

Mobiilioperaattorit rakentavat 5G-verkon kattavuutta kaupunki kaupungilta. Operaattoreilla on käytössään jo satoja tukiasemia. Telialla oli vuoden vaihtuessa 5G-verkot seitsemässä kaupungissa, Elisalla 13:sta ja DNA  aloitti ensin kiinteillä, kuituyhteydet korvaavilla 5G-yhteyksillä. Myös Elisa toi kiinteät 5G-yhteydet verkkoonsa.

Teleoperaattoreista DNA toteuttaa 5G-verkkoaan eri laitetoimittajien kanssa. Tukiasematoimittajina ovat Huawei ja Ericsson. DNA:n 5G-keskusjärjestelmäpalveluista vastaa Affirmed Networks ja 5G-virtualisointialustasta Nokia. 5G-kännyköillä uusien verkkojen käyttöönotto aloitetaan, kun uuden sukupolven 5G-päätelaitteita tulee saatavilla.

Telia toi 5G-tukiasemat viime vuoden lopulla Tampereelle. Kaikkiaan 5G-verkossa on seitsemän suurinta kaupunkia.

DNA on avannut  ensivaiheen 5G-verkon Helsingin ydinkeskustassa, mutta lupaa laajentaa 5G-verkon kattavuuden muihin suurimpiin kaupunkeihin.  Viime vuoden syyskuussa DNA rakensi Hyvinkäälle 3,5 GHz taajuusalueen 5G-verkon testaamiseen.

DNA:n testannut 5G-tekniikkaa myös Helsingin ja Hyvinkään lisäksi Porin keskustassa. Lisäksi DNA on aloittanut myös 5G-teknologiaan pohjautuvan DNA Koti 5G -palvelun myynnin pääkaupunkiseudulla.

DNA tuo vuodenvaihteen jälkeen kiinteät 5G-liittymän myyntiin myös Turussa ja Tampereella.  Myös Elisa on aloittanut vastaavan kiinteän kuitua korvaavat 5G-liittymien myynnin. Elisalla on 5G-verkot toiminnassa 13 kaupungissa

Pääkaupunkiseudun Elisan  5G-verkko on Euroopan laajimpia. Se sisältää satoja tukiasemia Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

”Enää emme puhu vain pistemäisestä verkosta, vaan esimerkiksi Helsingin kantakaupungin alue on jo miltei kokonaan Elisan 5G-peiton alla’’, kertoi jo viime vuoden lopulla Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Elisan 5G-verkon kattavuus pääkaupunkiseudulla.

Viime vuonna Elisa avasi 5G-verkon pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereelle, Ouluun, Turkuun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Poriin, Kouvolaan, Seinäjoelle ja Vaasaan. Yhtiö aikoo laajentaa 5G-verkkojaan edelleen kuluvan vuoden aikana.

Myös Telia on kertonut kiihdyttävänsä 5G-verkon rakentamisohjelmaa samalla kun yhtiö aloitti viime vuonna 5G-laitteiden ja -liittymien myynnin.  Yrityksellä on 5G-verkot  toiminnassa  jo seitsemässä suurimmassa kaupungissa Helsingistä Tampereelle ja Oulussa.  Yhtiö aikoo jatkaa niiden laajentamista kuluvan vuoden aikana, mutta sitten  rakentamisohjelma laajenee uusiin kaupunkeihin.

Telia on kehittänyt yhdessä Nokian kanssa palveluita myös 5G:tä piloteissa, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja ABB:n Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla. Oulussa Telian 5G-verkko on tukenut esimerkiksi alueen teollisuuden ja logistiikan toimijoiden ekosysteemiä digitaalisten toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisessä.

Lisää: Mobiilioperaattoreiden 5G-tukiasemakartat ja tiedot: Elisa (LINKKI), DNA (LINKKI, 5G-tiedot) ja Telia (LINKKI) sekä aiemmat Uusiteknologia.fI:n 5G-verkkoja käsittelevät uutiset (LINKKI).

Kuva: DNA:n 5G-tukiasemaa asennetaan käyttöön.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/