Ennaltaehkäisevää terveysteknologiaa lääkäreille

Lääkäri 2020 -tapahtuma esittelee tällä viikolla Helsingissä uusimpia terveysteknologian innovaatioita. Lääkkeiden lisäksi näyttelyssä on esillä uudenlaisia potilaan hoitoa helpottavia sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn kehitettyä terveysteknologiaa.

Uudenlainen mobiili-EKG-tekniikka tuo sydänongelmien tunnistuksen kaikkiin päätelaitteisiin. Rytmihäiriöt jäävät usein havaitsematta terveystutkimuksissa siksi, että oireita ilmenee vain ajoittain. Suomessa kehitetty Beat2phone tunnistaa sydänongelmia nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Beat2Phone-mittaria voi pitää yllä ympäri vuorokauden, ja tuloksena on sydänfilmi, josta voidaan havaita rytmihäiriöiden kaltaisia poikkeamia ja selvittää oireiden syitä.Tapahtumassa on esillä myös Zora Biosciencesin Hertta-laboratoriotesti, joka mittaa vakavan sydäntapahtuman ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä.

Akoholiongelmallisten hoitoon voidaan käyttää uusinta tekoälytekniikkaa. A-klinikkasäätiö esittelee ratkaisua, johon kuuluu alkomittarin ja puhelinsovelluksen lisäksi nettiportaali, josta potilaan vointia ja raittiutta voi seurata reaaliajassa.

Haastavien sairauksien kuten aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuksen tueksi on kehitetty modernia teknologiaa. Kävelykuntoutuksessa auttaa kävelyrobotiikka ja kuntoutujan tahdissa liikkuva dynaaminen painokevennysjärjestelmä.

Uusimman virtuaalimaailmassa on lääkärim mahdollista harjoitella myös tilanteita, joihin harvoin joudutaan ja joiden harjoittelua tosielämässä on vaikea toteuttaa. Duodecimin osastolla näytetään esimerkiksi , miten defibrillaattorin käytön harjoittelu VR-maailmassa tapahtuu.

Viisi tapahtuman aihealuetta

  • Terveysteknologia
  • Lääkkeet
  • Lääkärin työtä helpottavat innovaatiot
  • Vastuu ympäristöstä ja potilaasta
  • Uusinta tutkimustietoa.

Taustaa: Lääkäri 2020 on suomalaislääkäreiden koulutustapahtuma ja näyttely, joka järjestetään Messukeskuksessa 8.-10.1.2020. Näyttelyssä on mukana yli 100 yritystä, ja lisäksi näyttelyalueella on puheenvuoroja muun muassa terveysalueen digiteknologiasta, genomitiedosta ja uudenlaisista hoitomenetelmistä.

Kuva: Messukeskus, Heidi Koivunen