Elektroniikkatuotannon kasvu jatkui

Elektroniikan ja muun sähköteknisen teollisuuden tuotanto kasvoi Tilastokeskuksen tilaston mukaan marraskuussa teollisuudenaloista parhaiten. Kasvua tuli 6,7 prosenttia. Koko teollisuus kasvoi  edelliseen kuukauteen nähden 1,3 prosenttia.

Suomen teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa 2019 sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta. Taantuma ei ainakaan vielä marraskuussa puraissut teknologiateollisuuden tutkimusintensiivistä osuutta.

Kuva: ABB, Pitäjänmäki, Helsinki

Päätoimialoittain kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa parhaiten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa  6,7 prosentti edellisestä kuukaudesta.

Voimakkainta lasku – 8.7 prosenttia oli marraskuussa kaivostoiminnassa ja louhinnassa. Laskua oli myös metsäteollisuudessa, 0,9 prosenttia ja kemianteollisuudessa, 0,2 prosenttia.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli viime vuoteen verrattuna marraskuussa 3,7 prosenttia suurempi kuin vuoden 2018 marraskuussa. Tammi-marraskuun aikana teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 2,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Lähikuukaudet näyttävät kuinka teknologia-alan tuoanto kestää maailman taantumapaineet. Marraskuussa uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan jo 11,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Suurin tilauskannan lasku kohdistui metalli- ja paperiteollisuuteen.

Lisää: Teollisuustuotannon volyymi-indeksi 2019, marraskuu (LINKKI) ja aiemmat tilastokeskuksen tialstouutiset (LINKKI) ja tullin vientiuutiset (LINKKI)

Kuva: Tilastokeskus