Nokia irtisanoo, mutta ei 5G-toiminnoista

Nokia suunnittelee jatkavansa Suomen toimintojensa tehostamista osana maailmanlaajuista 500 miljoonan euron uudelleenjärjestely- ja kustannussäästöohjelmaansa. Vähennysmääräksi yhtiö kertoo yt-neuvotteluiden alkaessa noin 180 työpaikkaa. Irtisanomiset eivät koske 5G-tuotekehitystä ja Oulun tukiasematehdasta. Yritys julkistaa viime vuoden tuloksensa helmikuun alkupuolella.

Nokia julkisti lokakuussa 2018 maailmanlaajuiset suunnitelmansa strategian toimeenpanon nopeuttamiseksi, asiakaslähtöisyyden parantamiseksi ja pitkän aikavälin kustannusjohtajuuden säilyttämiseksi.

Suomessa säästösuunnitelmat koskevat kaikkia Nokian toimipaikkoja Suomessa, joskin suurimman vaikutuksen arvioidaan kohdistuvan Espooseen. 5G-tuotekehitys ja Oulun tukiasematehdas eivät kuulu tänään julkistettujen suunnitelmien piiriin.

Nokia kertoikin muutama päivä sitten saaneensa 63 kaupallista 5G-verkon sopimusta. Niiden lisäksi yhtiö hakee lisää vauhtia 5G- kehitykseen.

Viime tulosjulkistuksessa yritys kertoi jättävänsä osingot jakamatta ainakin parilta neljännekseltä ja varautuvan säästöillä 5G-kehityksen tiukkenemiseen. Yhtiö on palkannut erityisesti Ouulun uusia 5G-kehittäjiä. 5G-verkkojen piiritoteutuksiin haetaan uutta voimaa.

”Olemme päivittäneet aiemmin ilmoittamaamme 700 miljoonan euron kustannussäästötavoitetta 500 miljoonaan euroon pääasiassa siksi, että odotamme tekevämme lisäinvestointeja sekä 5G:hen että digitalisaatioon”, sanoi Nokian johtokunnan jäsen ja maajohtaja Tommi Uitto.

Nokia jatkaa Uiton mukaan panostaa silti edelleen muihinkin keskeisiin alueisiin kuten huipputehokkaisiin kokonaisvaltaisiin verkkoihin, yritysasiakasliiketoiminnan kasvattamiseen sekä ohjelmistoliiketoiminnan vahvistamiseen ja lisensointitoiminnan laajentamiseen esineiden internetissä ja kuluttajaelektroniikassa.

Uiton mukaan Nokian kotipaikkana Suomi on edelleen yhtiölle tärkeä maa ja vuonna 2019 yhtiö on palkannut jo noin 370 uutta työntekijää, ja suunnitelmissa on hänen mukaan edelleen jatkaa panostamista tiettyihin painopistealueisiin Suomessa.

Nokialla on Suomessa tällä hetkellä yhteensä noin 6 000 työntekijää.

Nokian uudelleenjärjestely- ja kustannussäästöohjelma etenee myös muissa yrityksen toimintomaissa. Aikataulut sekä toimenpiteet vaihtelevat paikallisen lainsäädännön ja käytäntöjen mukaisesti.

Nokia julkistaa vuoden 2019 ja viimeisen neljänneksen tuloksensa 6.2.2020.