Kännyköiden terveysvaikutuksia tutkitaan – 5G mukaan

Vuosia jatkuneessa matkapuhelimen käytön terveysvaikutuksia koskevassa Cosmos-tutkimuksessa on alkamassa kolmas kyselykierros. Noin 15 000 suomalaista saa pian lomakkeen, jossa kysytään matkaviestinten käytöstä, terveydentilasta ja elintavoista. Seuraavaksi tullaan tukimaan myös 5G-kännyköiden käyttöä.

Kansainvälinen Cosmos-tutkimus alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten  ja sen tavoitteena on selvittää matkapuhelimen käytön ja puhelimen aiheuttaman radiotaajuisen säteilyn yhteyttä hermoston sairauksiin, aivoverenkierron häiriöihin, kasvaimiin, mielenterveyden häiriöihin, yleiseen terveydentilaan ja oireisiin, kuten unihäiriöt tai mielialahäiriöt.

Matkapuhelimen käytön ja erityisesti syövän mahdollisesta yhteydestä on tehty kansainvälisesti satoja tutkimuksia. Toistaiseksi yhteyttä ei ole voitu osoittaa.

’’Lukuisat aiemmat tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan matkapuhelimen käyttöön liittyvän terveyshaittoja, mutta paljon kysymyksiä on vielä auki’’, kertoo Tampereen yliopiston epidemiologian professori ja Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Anssi Auvinen. Hän vastaa Cosmos-tutkimuksen Suomen-osuudesta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC päätyi vuonna 2011 arvioon, jonka mukaan radiotaajuiset kentät saattavat aiheuttaa syöpää ihmisille, ja että asiaa täytyy siksi seurata.

Erityisesti runsaan matkapuhelimen käytön pitkän ajan mahdollisista vaikutuksista tarvitaan lisätutkimusta. Uuden näkökulman mahdollisten terveysvaikutusten arviointiin tuo juuri käyttöön otettava 5G-verkko. Sen vaikutukset kiinnostavat tutkijoita jo nyt, mutta tietoa väestötason vaikutuksista he uskaltavat luvata aikaisintaan 5 – 10 vuoden kuluttua.

Vaikka tiedonsiirtonopeus on kasvanut koko ajan, käyttäjien altistuminen radiotaajuiselle säteilylle ei ole vastaavasti lisääntynyt.

’’5G-teknologia on herättänyt paljon pelkoja muun muassa aiempia tekniikoita korkeampien radiotaajuuksien takia. Yleinen käsitys, jonka mukaan korkeampi taajuus olisi automaattisesti vaarallisempaa, on kuitenkin virheellinen’’, sanoo Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Sami Kännälä.

Cosmos-tutkimuksessa seurataan osallistujien terveydentilaa paljon ja vähän matkapuhelinta käyttävien keskuudessa ainakin 15 vuoden ajan.  Tutkimushankkeen ensimmäinen kyselykierros osallistujille suoritettiin 2009, ja seuraavan kerran samat vastaajat saivat kyselyn 2014.

Tutkijoilla on käytössään myös osallistujien suostumuksella heidän matkapuhelintietonsa yksittäisen puhelun tarkkuudella vuodesta 2009 lähtien.  Mukana on noin 300 000 ihmistä. Suomen lisäksi tutkimusta tehdään Ruotsissa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Hollannissa.

Tampereen yliopiston vetämä tutkimus käynnistettiin Suomessa alun perin yliopiston ja Säteilyturvakeskuksen yhteistyönä. Tutkimuksen toteutusta on tukenut muun muassa Koneen säätiö.

Lisää: Comsos-tutkimushanke, Tampereen yliopisto  (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock