UltraRAM tuo haihtumattoman yleismuistin

Brittiläisen Lancasterin yliopiston fyysikot ovat kertoneet uudenlaisen tietokoneiden ja kännyköiden muistiratkaisusta. Uudenlainen Ultra-RAM voisi muuttaa tulevaisuuden tietokoneiden, älypuhelimien ja muiden laitteiden toimintaa.

Tällä hetkellä kahdella päämuistityypillä, dynaamisella RAMilla (DRAM) ja Flashillä, on toisiaan täydentävät ominaisuudet ja roolit. DRAM on nopea mutta se on haihtuva. Flash on haihtumaton mutta on hidas.

Uusi haihtumaton RAM, nimeltään Ultraram  olisi universaalimuistin toimiva toteutus, joka yhdistäisi DRAM:n ja Flashin edut ilman niiden huonoja puolia.

Tätällaiset uudet sirut vastaavat ainakin DRAM:n nopeuden suorituskykyä, mutta tekevät sen sata kertaa tehokkaammin ja lisäksi haihtumattomasti.

Brittiyliopiston simulointitutkimuksena tehty työ osoittaa, kuinka yksittäiset muistisolut voidaan yhdistää ryhmiin muodostamaan RAM-muisti. Siitä julkaistiin äsken tutkimusartikkeli.

”Tässä tiedeartikkelissa julkaistu työ on merkittävä edistysaskel, joka tarjoaa selkeän suunnitelman Ultraram-muistin toteuttamiseksi”, kertoo yliopiston tiedotteessa tutkimusta johtava professori Manus Hayne.

Tutkimustyö jatkuu edelleen ja kohdistuu nyt toimivien muistipiirien valmistettavuuteen, mukaan lukien rakenneryhmien valmistus, luentalogiikan kehittäminen, rakenteiden skaalaaminen ja toteutus piille.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI),  yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli (LINKKI) ja aiempi (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock