Tukes: Vaarallisia USB-latureita aiempaa vähemmän

Tukes teki vuonna 2019 sähkölaitteiden markkinavalvontaa yhteensä 2400 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Virasto määräsi 19 vakavasti puutteellista sähkölaitetta kerättäväksi pois kuluttajilta vuonna 2019, kun edellisvuonna näitä takaisinvetoja oli 46. Vaarallisia USB-latureita löytyi nyt aiempaa vähemmän, sen sijaan led-valaisimissa oli edelleen paljon puutteita.

Tukes testautti yhteensä 538 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 141 laitetta määrättiin kerättäviksi pois markkinoilta. Eniten markkinoilta poistetiin erilaisia valaisimia ja seuraavaksi eniten erilaisia latauslaitteita ja muuntajia.

’’Testattujen USB-latureiden osalta tulokset näyttäisivät parantuneen”, kertoo johtava asiantuntija Mika Toivonen.

Testatuista 46:sta USB-laturista vain kolmessa oli vakavia turvallisuuspuutteita. Edellisvuonna testatuista 60:stä USB-laturista kolmasosassa todettiin vakavia puutteita

Valaistustuotteissa, kuten valonheittimissä ja katto- ja seinävalaisimissa, oli edelleen erittäin paljon puutteita. Yli 60 prosenttia sähkölaitteista, joiden myyntiä piti rajoittaa Tukesin hallinnollisilla päätöksillä, oli led-valaisimia, led-valaisintarvikkeita ja led-valonheittimiä.